Mgr farm. Tomasz Mrozowski
692 784 978
huba167@wp.pl
Odchudzanie w rytmie
biologicznego zegara
Klienci apteki często proszą o poradę,
jak schudnąć. Przekazując im wiedzę na temat zasad racjonalnego odchudzania
oraz preparatów wspomagających ten proces, warto podkreślić, jak ważne jest
dostosowanie diety do rytmu biologicznego.
Dane są
alarmujące. W Polsce mówimy o epidemii otyłości. Ostatnie badanie TNS OBOP z
sierpnia 2008 r. wskazuje, że 46 % społeczeństwa cierpi na nadwagę lub otyłość.
Według danych WHO w 2005 r. na świecie
było 400 mln osób otyłych, a 1,6 mld osób miało nadwagę. Prognozy na 2015 r. przewidują znaczący
wzrost zachorowań na otyłość (około 700 mln osób), wzrośnie również liczba osób
z nadwagą (2,3 mld). WHO uznała otyłość za najgroźniejszą chorobę przewlekłą,
która nieleczona prowadzi do rozwoju chorób układu krążenia, cukrzycy typu 2,
zespołu metabolicznego, zaburzeń hormonalnych, a także zwiększa ryzyko
zachorowań na niektóre rodzaje nowotworów.
Definicja otyłości
Otyłość definiowana jest jako nadmierne,
patologiczne nagromadzenie się tkanki tłuszczowej w organizmie, które może być
niebezpieczne dla zdrowia lub życia. Do precyzyjnego określenia stopnia
zaawansowania otyłości wykorzystuje się wskaźnik BMI (ang. Body mass index). Wartość BMI obliczamy dzieląc masę ciała,
wyrażoną w kilogramach, przez wzrost wyrażony w metrach i podniesiony do
kwadratu (kg/m2 ). Zgodnie z wytycznymi WHO istnieją trzy stopnie
otyłości:
1 stopień –
BMI 30,0 – 34,9
2 stopień –
BMI 35,0 – 39,9
3 stopień -
> 40.
Trzeci stopień
otyłości bywa niekiedy nazywany otyłością olbrzymią lub śmiertelną.
Nadwagę
rozpoznajemy, gdy wartość BMI waha się pomiędzy 25,0 – 29,9. natomiast
prawidłowa wartość BMI dla dorosłego człowieka powinna mieścić się w granicach
18,5 – 24,9.
Przyczyny
Główną
przyczyną otyłości jest dodatni bilans energetyczny, czyli spożywanie zbyt
dużej ilości pokarmów w stosunku do zapotrzebowania organizmu. zjawisku temu
sprzyja niedostateczna aktywność fizyczna lub jej brak. Kolejnymi czynnikami
są: zaburzenia hormonalne, rzadkie choroby genetyczne oraz nieprawidłowości
metaboliczne, np. zespół Cushinga. Pacjenci otyli często wykazują obniżona
samoocenę i uskarżają się na zły nastrój. Leczenie otyłości jest sprawą niezwykle
skomplikowaną, bowiem choroba ta dotyka również sfery psychiki. Niektóre
postacie otyłości z powodzeniem można leczyć w gabinecie psychologa bądź
psychiatry. Warto również zasięgnąć porady dietetyka.
Dieta w rytmie biologicznego zegara
Rano kawa,
śniadanie zjedzone w biegu albo wcale, w pracy stres, a do tego znów kawa i
czasem słodycze, by szybko zaspokoić głód. Wieczorna obiadokolacja to często
jedyny większy posiłek. Przy takim trybie życia o schudnięciu nie może być
mowy, mimo że w ciągu spożywamy mało kalorii. Prawda o najskuteczniejszej
diecie odchudzającej zawarta jest w starym powiedzeniu: „śniadanie trzeba zjeść
jak król, obiadem podzielić się z przyjacielem, a kolację oddać wrogowi”.
Królewskie śniadanie
Śniadanie
najlepiej zjeść w ciągu 1,5 godziny od przebudzenia, miedzy godziną 7:00 a 9:00
– żołądek wydziela wtedy najwięcej soków trawiennych. To właśnie o tej porze
uaktywniają się enzymy wspomagające trawienie tłuszczów – dlatego to idealna
pora na wysokokaloryczne danie. Obfity posiłek o tej porze nie spowoduje tycia,
wręcz przeciwnie: zdrowy i prawidłowo zbilansowany – doda energii.
Warto
pamiętać, że po 9 godzinach snu organizm przestawił się na głodowanie.
Wykorzystał już tłuszcz i zaczyna spalać mięśnie oraz inne tkanki. Dlatego rezygnowanie
ze śniadania jest jedną z najgorszych (i nieskutecznych) metod odchudzania. Po
całonocnej głodówce także mózg domaga się wzmocnienia.. aby mógł pracować na
najwyższych obrotach, potrzebuje paliwa – glukozy,
która przenikając do krwi, daje energię neuronom. Śniadanie powinno więc być
bogate w węglowodany (ciemne pieczywo, płatki śniadaniowe). Potrzebne jest
także białko, składniki mineralne i witaminy (dobrze jest więc wypić szklankę
mleka lub soku owocowego).
Godziny
przedpołudniowe (9:00 – 11:00) to idealna pora na małą przekąskę. W tych
godzinach na najwyższych obrotach pracuje trzustka. Można zjeść kawałek ciasta do kawy, kostkę
czekolady (najlepiej gorzkiej). Insulina wydzielana przez trzustkę da sobie
radę z nadmiarem cukru, a dostarczone kalorie organizm zdąży spalić. Warto też
zjeść jogurt, najlepiej naturalny lub jakiś owoc.
Obiad z przyjacielem
Idealna pora
na główny posiłek to czas między godziną 13:00 a 15:00. Wtedy najsprawniej pracuje układ trawienny,
szczególnie jelito cienkie, przez które wchłanianie są substancje odżywcze ze
spożywanych posiłków. Jest to także czas aktywności enzymów rozkładających
białka. Na obiad najlepsze są dania bogate w wysokowartościowe białko i
węglowodany złożone. W pracy odpowiednim posiłkiem będzie niewielka porcja
sałatki z razowym makaronem, tuńczykiem i warzywami lub porcja zupy na chudym
mięsie z dużą ilością warzyw. Dania tłuste i ciężkostrawne nie są najlepsze,
osłabiają bowiem koncentrację. Przekąskę na przykład banana lub jabłko można
zjeść około godziny 16:00.
Kolacja dla wroga
Żołądek kończy
pracę około godziny 19:00, jego najniższa wydajność przypada między 19:00 a
21:00. dlatego wieczorem można sobie pozwolić na zjedzenie niewielkiego
posiłku, który zdąży jeszcze być strawiony. To najlepsza pora na lekkie danie z
warzyw gotowanych na parze, pieczonej ryby, kawałka chudego mięsa. Cięższe
dania, tłuste i obfite, będą zalegały w żołądku i obciążały organizm, co może
odbić się na jakości snu. Trzeba też zrezygnować z dań smażonych i wzdymających,
z dużą ilością warzyw strączkowych i kapustnych. Niewskazane jest podjadanie
słodyczy i słonych przekąsek – zostaną one zamienione w tłuszcz.
Posiłek, taki
sam pod względem kalorycznym, rano organizm bardzo dobrze spożytkuje, natomiast
wieczorem z niego nie skorzysta. Organizm ma swój rytm, którego nie można
zakłócić, tylko trzeba się na niego przestawić.
Przypomnijmy,
że dzienne zapotrzebowanie energetyczne dla kobiet wynosi niezmiennie 2000
kcal, a dla mężczyzn 2500 kcal. Obliczono, ze 1 kg masy ciała powstaje w wyniku
niespożytkowania 7000 kcal. Jak tu spalać nadwyżki energii, skoro 50%
wszystkich podróży samochodem w Europie ma dystans mniejszy niż 5 kilometrów . Jest to dystans który można pokonać
rowerem w ciągu 15 – 20 minut lub szybkim marszem w ciągu 30 – 50 minut.
Leki wspomagające odchudzanie
Apteki
dysponują dużym arsenałem leków odchudzających. Można podzielić je na:
- przyspieszające spalanie tłuszczu i
wzmagające termogenezę:
zawierają m.in. sprzężony kwas linolowy (CLA), L-karnitynę, cholinę, inozytol,
metioninę, kofeinę i efedrynę;
- hamujące apetyt, dające uczucie sytości: zawierają
m.in. chrom, błonnik, kwas hydroksycytrynowy (HCA), ekstrakt z zielonej
herbaty;
- wiążące tłuszcz: zawierają zwykle
chitosan, czyli substancję pozyskiwaną z pancerzy skorupiaków;
- regulujące przemianę materii: występują
najczęściej w formie herbatek (zielonej, czerwonej) oraz mieszanek (z senesem
lub kruszyną);
- zastępujące posiłek: są to najczęściej
niskokaloryczne koktajle, zawierające pełnowartościowe białko, węglowodany o
niskim indeksie glikemicznym, zestaw witamin i minerałów.
Błonnik
pokarmowy (włókno pokarmowe) to zespół
substancji ścian komórkowych roślin, nie trawionych i nie wchłanianych w
przewodzie pokarmowym człowieka. Błonnik dzieli się na rozpuszczalny i nie
rozpuszczalny w wodzie. Błonnik rozpuszczalny w wodzie jest wielocukrem.
Błonnik nierozpuszczalny w wodzie to celuloza i lignina. Wchłania on kilka razy
więcej wody niż wynosi jego ciężar. Błonnik,
choć powszechnie uważany za niestrawny, to jednak uczestniczy w trawieniu,
adsorbując wodę, dzięki czemu zwiększa się objętość mas kałowych, stają się one
rzadsze i łatwiej przechodzą przez światło jelit. Skraca to czas przebywania
resztek pokarmowych w organizmie i zmniejsza ryzyko rozwoju zmian w komórkach
wskutek działania czynników rakotwórczych, które powstają podczas rozkładu
niektórych pokarmów, szczególnie mięsnych.
Poszczególne rodzaje błonnika
różnią się między sobą zdolnością wchłaniania wody. Na przykład błonnik zawarty
w pszenicy zwiększa objętość w wodzie dziesięciokrotnie, podczas gdy błonnik
glukomannan, pochodzący z japońskiej rośliny dziwidło Riviera Amorphophallus rivier pęcznieje
stukrotnie. Glukomannan posiadając bardzo wysokie zdolności wchłaniania wody,
dzięki właściwościom zwiększania objętości pokarmu i powolnego uwalniania cukru,
pomaga kontrolować apetyt i odgrywa ważną rolę w utrzymaniu właściwej masy
ciała. Z kolei błonnik rozpuszczalny znajdujący się w owsie, posiada zdolność
łączenia się z cząsteczkami cukru. Zwalniając wchłanianie węglowodanów, pomaga
utrzymać stały poziom cukru we krwi.
Babka
płesznik to pospolita roślina, z której
nasion otrzymuje się duże ilości błonnika pokarmowego (głównie
rozpuszczalnego). W krajach Europy południowo-zachodniej Babka płesznik jest stosowana,
jako surowiec śluzowy o działaniu przeciwzapalnym, wykrztuśnym, a przede
wszystkim skutecznie i łagodnie usuwającym zaparcia.
Błonnik pektynowy z jabłek - zmniejsza wchłanianie cukru z
pożywienia, co pozwala kontrolować apetyt i racjonalnie planować posiłki. Błonnik pektynowy z grejpfrutów -
wypłukuje zanieczyszczenia z organizmu, poprawiając wygląd i funkcjonowanie
skóry. Eliminuje to podatność na rozstępy. Błonnik
owsiany - zmniejsza wchłanianie tłuszczu z pożywienia. Ogranicza to
odkładanie się jego nadmiaru w widocznych warstwach skóry, co zapobiega
powstawaniu cellulitisu. Błonnik z
mielonych nasion lnu - regeneruje ścianki jelit, zapobiega hemoroidom i
zmniejsza stany zapalne spowodowane złą dietą.
Idealna podaż błonnika wynosi nie
mniej niż 35 gramów dziennie. Najlepiej dostarczać błonnika z różnych
źródeł, takich jak np. owies, soczewica, fasola, produkty zbożowe, orzechy,
owoce, bądź surowe warzywa. Alternatywą są suplementy diety. Preparaty z błonnikiem umieszczono w tabeli.
Chitosan
– to rodzaj niestrawnego błonnika
otrzymywanego ze skorupek organizmów morskich (krabów, kryla, krewetek). Ma on
zdolność "przyciągania" tłuszczu i w ten sposób obniża jego
wchłanianie w przewodzie pokarmowym. Ważne jest aby uzupełnianie chitosanu
wiązało się ze spożyciem znacznej ilości płynów. Dzięki właściwościom żelującym
i absorpcyjnym chitosan: pęczniejąc hamuje apetyt, obniża kaloryczność
posiłków, reguluje poziom cukru we krwi, ustala korzystny profil triglicerydów,
lipoprotein i cholesterolu.
C.L.A. sprzężony kwas linolowy to mieszanina różnych izomerów będących
naturalnymi odmianami jednego z kwasów tłuszczowych - kwasu linolowego.
Najnowsze badania dowiodły, że najlepsze właściwości mają dwa izomery C.L.A.:
c-9, t-11 oraz t-10,c-12 występujące w wołowinie, nabiale, olejach pochodzenia
roślinnego, w owocach morza oraz w wielu produktach przetworzonych. Bakterie
żyjące w przewodzie pokarmowym zwierząt przeżuwających, takich jak krowy, owce
i jagnięta są w stanie produkować C.L.A. z kwasu linolowego. C.L.A. występuje
również w olejach pochodzenia roślinnego bogatych w kwas linolowy.
Bezpośrednie korzyści stosowania C.L.A. to:
·
redukcja
masy tłuszczowej
·
zwiększenie
beztłuszczowej masy mięśniowej zwłaszcza u osób zachowujących aktywność ruchową.
Wydaje się, że ta właściwość C.L.A. wymaga bodźca anabolicznego, jak np.
treningu wytrzymałościowego. C.L.A. stymuluje wzrost beztłuszczowej masy ciała,
dzięki działaniu zwiększającemu wrażliwość na insulinę.
Wpływ na skład
masy ciała posiada jedna z dwóch podstawowych postaci C.L.A.: t-10,c-12. Jego
podstawowe działanie to:
- przyspieszenie rozkładania tłuszczów;
- zapobieganie wypełniania się komórek tłuszczowych;
- powodowanie zwiększenia wydatku energetycznego.
- przyspieszenie rozkładania tłuszczów;
- zapobieganie wypełniania się komórek tłuszczowych;
- powodowanie zwiększenia wydatku energetycznego.
Sposób w jaki
C.L.A. wpływa korzystnie na skład masy ciała jest ciągle nieznany naukowcom,
ale podejrzewa się kilka mechanizmów, które mogą być za to odpowiedzialne:
C.L.A. zmniejsza aktywność lipazy lipoproteinowej,
enzymu, dzięki któremu komórki tłuszczowe są w stanie absorbować tłuszcze z
krwiobiegu. Jednocześnie, C.L.A. zwiększa działanie enzymu przyspieszającego
rozkładanie tłuszczów. Dzięki temu tłuszcze przestają być magazynowane w komórkach,
są szybciej spalane, a podczas fazy katabolicznej rozkłada się mniej tkanki mięśniowej
potrzebnej do zaopatrzenia w energię. Prowadzi to do utraty masy tłuszczowej i
przyrostu beztłuszczowej masy mięśniowej.
Dieny kwasu linolowego /CLA/ w połączeniu ze specjalnie wyizolowanymi
związkami polifenolowymi zielonej herbaty uzupełniają się w procesie modelowania
sylwetki. Wyciąg zielonej herbaty zawiera silnie działające substancje
bioaktywne, które przyspieszają trzy zasadnicze procesy: zapoczątkowują proces
rozpadu tłuszczu, nadzorują jego sprawne spalanie w komórkach mięśniowych oraz
zabezpieczają przed reakcją ponownego gromadzenia rezerw tłuszczowych. Z kolei
obecność kwasów CLA odpowiada za doszczętne niszczenie komórek tłuszczowych,
tak by nie mogły one nigdy odbudować swoich strat. Ponadto CLA silnie
uaktywniają proces budowy białek mięśniowych w miejsce utraconego
tłuszczu, w efekcie czego ciało wyraźnie zyskuje na jędrności. Do tej pory na
rynku pojawiło się wiele preparatów CLA z zieloną herbatą, ale jak się
okazuje, ich działanie w praktyce nie zawsze bywa skuteczne. Ograniczona
efektywność wynika m.in. ze zmniejszonej aktywności jednej z reakcji metabolicznych,
za którą w organizmie odpowiada karnityna. Pomimo że polifenole zielonej
herbaty oraz CLA silnie wspomagają proces utraty tłuszczu, to jednak bez
obecności karnityny efekt ten może być ograniczony. Karnityna warunkuje bowiem
sprawny transport tłuszczów do „komór spalania” oraz poprawia dostęp
niszczącego je tlenu. Dlatego zestawienie CLA, zielonej herbaty karnityny może
zapewnić silniejszy efekt odchudzający.
Chrom. Zdolność do spalania tłuszczu nie zależy tylko od
rodzaju przyjmowanego pokarmu, ale też od zawartości w nim witamin i składników
mineralnych, które pomagają kontrolować rozpad glukozy, dzięki czemu wyzwalana
jest energia. Niedobór któregoś z tych składników powoduje wyzwolenie mniejszych
ilości energii, a tym samym większe skłonności do odkładania tłuszczu.
Transport glukozy z krwi do komórek zależy od witaminy PP (niacyny), B6, chromu
i cynku, a powstanie energii z glukozy od witamin B1, B2, PP, B5 , C, żelaza,
koenzymu Q. Chrom uważa się za pierwiastek metabolizmu. Ważna jest również jego
postać. Pozytywne wyniki osiągnięto w eksperymentach z pikolinianem chromu.
Również chrom w formie związanej z witaminą PP, czyli polinikotynian chromu,
może wykazywać podobną skuteczność. Chrom organiczny stanowi nieodzowny element
diety każdego człowieka. Jest pierwiastkiem śladowym niezbędnym do prawidłowego
funkcjonowania organizmu. Jego główne funkcje biologiczne polegają na aktywacji
wielu enzymów biorących udział w utrzymaniu prawidłowej struktury białek i
kwasów nukleinowych oraz regulacji przemian cukrów i tłuszczów w organizmie.
Chrom jest istotnym składnikiem tzw. czynnika tolerancji glukozy GFT –
organicznego połączenia chromu, niacyny i aminokwasów, takich jak kwas
nikotynowy, glicyna, kwas glutaminowy, cysteina, który bierze udział w procesach
regulacji stężenia glukozy we krwi. Stężenie chromu w osoczu wynosi 0,14 – 0,16
ng/ml. Najwięcej chromu znajduje się w mózgu, wątrobie, nerkach, aorcie, sercu,
śledzionie, trzustce i we włosach. Oznaczanie stężenia chromu w płynach
biologicznych nie jest w pełni miarodajnym wskaźnikiem zawartości chromu w
organizmie. Dlatego do oceny zawartości tego pierwiastka w organizmie stosuje
się tzw. test względnej odpowiedzi chromu, który polega na oznaczeniu stężenia chromu w surowicy lub
moczu w czasie 30 – 120 minut po spożyciu 50 – 100 glukozy. Brak wzrostu
stężenia chromu, szczególnie w połączeniu z występowaniem upośledzonej
tolerancji glukozy, przy prawidłowym bądź zwiększonym stężeniu insuliny w
osoczu, sugeruje niedobór chromu. Chrom występuje głównie w mięsie, produktach
razowych, skorupiakach oraz drożdżach browarniczych. Warzywa zawierają
niewielką ilość chromu a woda jest go prawie całkowicie pozbawiona. Zalecane
dzienne spożycie chromu wynosi 50 – 200 mcg. Przeciętna dieta w Europie
Północnej dostarcza tylko około 35 mcg chromu na dobę. Niska zawartość chromu w
pożywieniu wynika z obróbki termicznej żywności, stosowania półproduktów
spożywczych a także ich grilowania i mrożenia. Chrom wchłania się w jelicie
cienkim. Jego wchłanianie zależy od formy chemicznej. Chrom organiczny wchłania
się 25 razy lepiej niż chrom nieorganiczny. Dlatego w celu suplementacji
powinien być stosowany chrom organiczny.
Niedobór chromu prowadzi do nietolerancji i zaburzenia
utylizacji glukozy, powstania neuropatii, wzrostu stężenia wolnych kwasów
tłuszczowych, cholesterolu i triglicerydów we krwi oraz do zaburzenia przemian
azotowych. Obserwuje się także
zaburzenia OUN, bezpłodność, choroby układu krążenia oraz hiperinsulinemię. W
prawidłowych warunkach organizm doskonale radzi sobie z regulacją gospodarki.
Niestety precyzyjne mechanizmy zawodzą, gdy spożywamy zbyt dużo słodyczy,
ciastek i innych produktów zawierających dobrze przyswajalne cukry proste.
Niedobór chromu w diecie jeszcze bardziej pogarsza sytuację. Współczesne czasy,
w których dominuje stresujący tryb życia, niedobory mikroelementów i witamin w
diecie, zanieczyszczenie środowiska naturalnego oraz wysoko przetworzona,
zawierająca dużo cukrów prostych dieta, sprzyja występowaniu zaburzeń regulacji
gospodarki węglowodanowej.
HMB
– hydroksymetylomaślan. Jest substancją adaptogenną,
analogiem L – karnityny, wytwarzaną w organizmie w odpowiedzi na stres i
wysiłek, częściowo pobieraną również ze źródeł pokarmowych. Podstawową funkcją
HMB jest ochrona organizmu przed
hipoproteinemią i hipoglikemią. HMB oszczędza białka ustrojowe, hamując ich
rozpad (proteolizę), oszczędza glukozę, hamując jej metabolizm (glikozę).
Efektem oszczędzania białek i glukozy jest wzrost zużycia tłuszczów zapasowych
dla zaspokojenia potrzeb energetycznych organizmu. W wyniku oszczędzania
białek, dochodzi do przyrostu masy i siły mięśni szkieletowych. Z uwagi na
specyfikę działania HMB jest postrzegany jako protektor zdrowia mężczyzny.
Inulina należy do oligosacharydów sprzyjających
odnowie mikroflory bakteryjnej jelita.
Kwas
hydroksycytrynowy. Jest to substancja z grupy
hydroksykwasów alifatycznych – składników pokarmowych istotnych dla metabolizmu
amfibolicznego – pośrednich przemian podstawowych składników pokarmowych
cukrów, tłuszczów i białek. Amfiboliczne szlaki przemian glukozy odpowiadają za
rozwój otyłości, związany z nieracjonalną dietą bogatowęglowodanową, obfitującą
w słodycze i wyroby z białej mąki. W efekcie przemian pośrednich, pochodząca z
pokarmów bogatowęglowodanowych glukoza przekształcana jest w kwasy tłuszczowe i
aktywny glicerol – molekuły budujące cząsteczki tłuszczów zapasowych (glicerydy
kwasów tłuszczowych). Pochodzący ze źródeł pokarmowych (np. owoców tamarynowca,
ze skórki owocu mangostanu Garcinia cambogia) egzogenny kwas hydroksycytrynowy
wpływa na aktywność enzymów przemian pośrednich, hamując metabolizm glukozy.
Kwas hydroksycytrynowy zwalnia produkcję tłuszczu i obniża apetyt. Działa przez
hamowanie enzymu zamieniającego cukier w tłuszcz. Gdy węglowodany z posiłku
zostaną zamienione w energię i glikogen, ich nadmiar przekształcany jest w
tłuszcz przez enzym ATP – liazę kwasu cytrynowego. Kwas hydroksycytrynowy
blokuje działanie tego enzymu, przez co wzrasta ilość dostępnej glukozy, która
wysyła sygnały do mózgu, aby zmniejszyć apetyt. Zalecana dawka wynosi 250 mg 3
razy dziennie.
L-karnityna – uczestniczy w transporcie kwasów
tłuszczowych do miejsca ich utleniania, przyspiesza końcowy etap ich spalania,
finalizując proces redukcji tłuszczu. Wspomaga także regenerację powysiłkową
oraz wytrzymałość mięśniową.
L-tyrozyna – aminokwas ograniczający apetyt,
uczestniczy w syntezie neuroprzekaźników, które odpowiadają za przewodzenie
bodźców w układzie nerwowym oraz mogą zwiększać, m.in., efektywność procesu
rozkładu tłuszczu. Zwiększa wytrzymałość fizyczno-psychiczną oraz pomaga
przeciwdziałać przedwczesnemu zmęczeniu i wyczerpaniu.
Ocet jabłkowy zawiera około 20 najważniejszych
substancji mineralnych i mikroelementów, kwasy organiczne, aminokwasy i
pektyny. Pobudzają one funkcjonowanie komórek i organów. Regulują trawienie,
stymulują pracę nerek, pobudzają układ immunologiczny a dzięki temu działają
detoksykująco i oczyszczająco na nasz organizm. Korzystnie wpływają na krążenie
żylne, uelastyczniają ściany naczyń, a dzięki pektynom ograniczają wchłanianie
cholesterolu, co stanowi ważny element profilaktyki miażdżycy. Pobudzenie
przemian metabolicznych daje korzystne rezultaty w postaci przyśpieszonej
przemiany materii, zwiększonego spalania tkanki tłuszczowej, a w konsekwencji
do redukcji wagi. Ocet winny jabłkowy korzystnie wpływa również na przemiany
zachodzące w skórze i podskórnej tkance tłuszczowej, stanowi konieczne
uzupełnienie programu antycellulitisowego. Działanie octu jabłkowego uzupełnia
jod. Wpływa on w istotny sposób na pracę gruczołu tarczowego, a to hormony
tarczycy odpowiedzialne są min. za regulację przemian cukrów i tłuszczów, czyli
za szybkość i skuteczność spalania kalorii i możliwość utrzymania prawidłowej
wagi.
Zielona
herbata. Ekstrakt z zielonej herbaty jest
źródłem polifenoli (katechiny, flawonole, fenolokwasy) i metyloksantyn
(kofeina, teofilina, teobromina). Katechiny w organizmie człowieka regulują
aktywność wielu enzymów – m.in., ograniczają aktywność enzymu COMT,
odpowiedzialnego za rozkład adrenaliny, wykazują więc umiarkowaną aktywność
adrenomimetyczną, zwiększając rozpad tkanki tłuszczowej. Dowiedziono, że
katechina w połączeniu z kofeiną i fenolokwasami intensyfikuje termogenezę –
spalanie z rozproszeniem energii termicznej, który to proces prowadzi do
wzmożonego zużywania tłuszczów zapasowych. Katechiny ograniczają również
przyswajanie składników energetycznych z pożywienia, wiążą je w trwałe
kompleksy i hamują aktywność enzymów trawiennych. Flawonole zielonej herbaty
ograniczają aktywność aldolazy – enzymu kontrolującego proces gromadzenia
tłuszczu zapasowego w tkance tłuszczowej.
Czerwona
herbata Pu-Erh jest znana i uprawiana w Chinach
od ponad 1700 lat – czasy dynastii Tang. Początkowo z jej silnych leczniczych
właściwości mógł korzystać jedynie cesarz. Tradycyjna metoda wytwarzania (stara
metoda fermentowania) tej oryginalnej herbaty jest długotrwała i bardzo
skomplikowana. Naukowcy podają, że czerwona herbata Pu-Erh ma wiele właściwości
leczniczych, m.in.: skutecznie walczy z nadwagą, oczyszcza organizm z toksyn, pobudza
procesy trawienia, obniża poziom cholesterolu, wspomaga pracę wątroby, łagodzi
skutki spożycia alkoholu, wzmacnia organizm.
Spirulina - głównym składnikiem Spiruliny jest
białko - 65%. Wartość ta trzykrotnie przewyższa zawartość białka w mięsie czy
nabiale. Organizm potrzebuje białka do budowy komórek ciała jak i do produkcji
hormonów, enzymów i przeciwciał. Budulcem do syntezy białka są aminokwasy.
Spirulina zawiera zrównoważone proporcje wszystkich ośmiu aminokwasów koniecznych
dla rozwoju dorosłego człowieka, oraz dwa następne, istotne dla prawidłowego
wzrostu dziecka: argininę i histydynę. Spirulina nie posiada trwałych ścian
komórkowych z celulozy dlatego zawarte w niej białka są lepiej przyswajane niż
białka zwierzęce czy roślinne. Spirulina to również bogate źródło
beta-karotenu, witaminy E (3 razy więcej niż w kiełkach zbóż), B12, B1, B2, B6.
Związki mineralne istotne ze względu na właściwości odtruwające algi to: wapń,
fosfor, magnez, żelazo (56 razy więcej niż w szpinaku i 25 razy więcej niż w
surowej wątrobie wołowej), cynk, mangan, chrom, potas oraz selen - związki te
posiadają bardzo silne właściwości antyutleniające. Oleje nienasycone spiruliny
zawierają do 30% kwasu gamma linolenowego- GLA, występującego również w mleku
matek karmiących. Spirulina jest więc najbogatszym źródłem tego kwasu, a
porównywany do spiruliny olejek z wiesiołka zawiera jedynie 7-9% GLA. Kwas
gamma linolenowy służy do budowy prostaglandyny E1 - hormonu znoszącego stany
zapalne organizmu. Kwas GLA regeneruje uszkodzone komórki mózgowe, wspomaga
leczenie wysokiego ciśnienia, alergii oraz otyłości. Łagodzi również
dolegliwości stawów i choroby skórne.
ANTYFAST – lek odchudzający
Skład i formuła – mgr farmacji Tomasz Mrozowski
Lek nie jest dostępny w aptekach
Informacje na temat działania i możliwości zakupu
preparatu
ANTYFAST – Tel. 692 784 978
e-mail : huba167@wp.pl
Jest to specjalistyczny,
bardzo skuteczny lek recepturowy, przygotowywany ręcznie lek, przeznaczony dla
osób otyłych, z nadwagą, odchudzających się, wspomagający odchudzanie i proces
rozpadu tłuszczu, ułatwiający kontrole wagi ciała, szczególnie polecany dla
osób dążących do utrzymania prawidłowego poziomu podskórnej tkanki tłuszczowej
W skład preparatu wchodzą
m.in.:
ekstrakt gorzkiej
pomarańczy – wspomaga metabolizm lipidów i węglowodanów, przyczynia się do
degradacji tłuszczów
ekstrakt owoców
cytrusowych (pomarańcza, grejpfrut, czerwona pomarańcza ) i guarany, którego
działanie odchudzające zostało udowodnione w badaniach klinicznych
ekstrakt z liści zielonej
herbaty – zwiększa metabolizm tłuszczów, wzmacnia naturalny system ochrony organizmu
przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, ma korzystny wpływ na pracę
układu krwionośnego oraz poziom cukru we krwi. Badania farmakologiczne wykazały
działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe, które miałoby polegać głównie na
hamowaniu powstawania wolnych rodników i hamowaniu karcynogenezy przez
katechiny zawarte w herbacie. Ponadto pochodne kwasu garbnikowego okazały się
silnym inhibitorem indukowanej syntazy tlenku azotu i cyklooksygenazy-2.
Zawarte w herbacie katechiny dobrze wchłaniają się z przewodu pokarmowego,
rozmieszczają się w całym organizmie, a szczególnie w przewodzie pokarmowym.
Substancje zawarte w zielonej herbacie hamują rozwój bakterii wywołujących
powstawanie płytki nazębnej Staphylococcus mutans i Porphyromonas gingivalis. Ponadto
hamują rozwój Helicobacter pylori, który jest przyczyną wielu dolegliwości
żołądkowych, w tym również kancerogenzy /raka żołądka/. W obrębie jelit herbata
działa także przeciwbakteryjnie. Stwierdzono, że hamuje rozwój Vibrio cholerae,
Salmonella typhi, Campylobacter jejuni, Campylobacter coli, Shigella,
Salmonella, Clostridium pseudomonas, Candida, Mycoplasma i Cryptococcus. Spożywanie
ekstraktu zielonej herbaty hamuje również wchłanianie cukrów, czynność lipazy i
przeciwdziała odkładaniu się tłuszczów w
organizmie.
L-karnityna - uczestniczy
w transporcie składników tłuszczu – kwasów tłuszczowych do centrów energetycznych,
jakimi są mitochondria.
chrom - uczestniczy w
prawidłowym metabolizmie makroskładników odżywczych, wpływając na aktywność
insuliny - hormonu regulującego procesy metabolizmu cukrów i tłuszczów. Pomaga
także w utrzymaniu prawidłowego poziomu glukozy we krwi /ważne w cukrzycy,
która towarzyszy otyłości.
ekstrakt z karczocha -
wspiera detoksykację, wspomaga prawidłowe funkcjonowanie wątroby, układu
pokarmowego oraz procesów trawienia, przyczynia się do prawidłowego poziomu
tłuszczu we krwi.
ekstrakt skrzypu polnego -
wpływa korzystnie na utrzymanie w optymalnym stanie paznokci włosów i skóry,
działając moczopędnie pomaga usuwa
toksyczne składniki metabolizmu podczas odchudzania.
ekstrakt z korzenia imbiru
– przyczynia się do poprawy witalności i wspomaga system odpornościowy oraz
metabolizm cukru znajdującego się we krwi
ekstrakt pokrzywy -
wzmacnia włosy, działa moczopędnie, ale przede wszystkim usprawnia
przemianę materii. Powinny ją stosować osoby, które mają problemy z właściwą
perystaltyką jelit. Poprawia również stan naszej cery. Pokrzywa stosowana z
umiarem doskonale pomoże nam uporać się z takimi dolegliwościami jak zaparcie
czy zatwardzenie..
witamina C nowej generacji
– mikrokapsułkowany kompleks kwasu L-askorbinowego i naturalnych wosków
roślinnych (tłuszczowych metabolitów) – przyjazna dla żołądka, wzbogacona
bioflawonoidami cytrusowymi . Wpływa na zachowanie prawidłowej pracy układu
immunologicznego, pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym.
Zalecana dzienna porcja: 1
kapsułka 2 razy dziennie popijając dużą ilością wody ok. 30 min przed
śniadaniem i 30 minut przed kolacją.
W celu zakupu leku ANTYFAST
należy dokonać wpłaty na:
rachunek: 45 1140 2017
0000 4102 1094 8570 Multibank
Tomasz Mrozowski
Polna 1
05 – 200 Wołomin
60 kapsułek – 200 zł (1- miesięczna terapia)
120 kapsułek – 400 zł (2 –
miesięczna terapia)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz