środa, 20 lipca 2011

Problem dotyczący zanieczyszczenia organizmu przez toksyczne związki chemiczne dotyczy każdego z nas. To, co naprawdę nas truje i nam zagraża, to związki obecne w środowisku i żywności w małym stężeniu, które oddziałują na ludzki organizm przez wiele lat. Dodatkowo wśród źródeł toksyn można wymienić: niewłaściwą dietę z wysoką zawartością tłuszczów nasyconych, cukrów, konserwantów i barwników, nadużywanie leków, codzienny stres. Na wsi groźne są pestycydy i herbicydy, które z nawozów sztucznych przenikają do żywności oraz składowiska przeterminowanych środków ochrony roślin i odpadów chemicznych. Dlatego na oddziaływanie szkodliwych związków chemicznych narażeni są nie tylko palacze czy mieszkańcy dużych aglomeracji, ale każdy z nas.

Efekty długotrwałego zatrucia
 
Efektem nagromadzenia się w organizmie  związków toksycznych jest zaburzenie jego wewnętrznej równowagi, czemu towarzyszą takie objawy jak: ogólne przemęczenie, obniżenie sprawności fizycznej i psychicznej, złe samopoczucie, zaburzenie koncentracji, bóle głowy, choroby skóry, nieprzyjemny zapach ciała czy obniżenie odporności. Ponadto uważa się, że większość chorób układu nerwowego oraz nowotworów rozwija się pod wpływem toksycznych związków obecnych w środowisku otaczającym człowieka.

System obronny organizmu przed toksynami

Organizm wyposażony jest w kompleksowy system obronny wyspecjalizowany
w eliminowaniu toksyn. W każdej komórce znajduje się kilka tysięcy cząsteczek specjalnego białka – Cytochromu P450, którego zadaniem jest „wyłapanie” toksycznych substancji i przy udziale wolnych rodników tlenowych zamiana ich w związki, które mogą być sprawnie usunięte z organizmu. Wiele cząsteczek chemicznych może zostać usuniętych z organizmu dopiero gdy zostaną połączone z innymi, tak aby stały się rozpuszczalne w wodzie lub tłuszczach. Glutation, cząsteczka związująca toksyny odpowiedzialna jest za wyprowadzenie ich z organizmu. Ilość glutationu i innych substancji eliminujących toksyny powinna być na odpowiednio wysokim poziomie, aby usuwanie odbywało się we właściwym tempie.

Eliminacja toksyn z organizmu
Usuwanie toksyn z organizmu odbywa się wieloma drogami. Największe znaczenie mają w tym procesie: układ pokarmowy, układ moczowy, skóra i płuca. Cząsteczki rozpuszczalne w wodzie eliminowane są m.in. przez układ moczowy i skórę, a te rozpuszczalne w tłuszczach przez przewód pokarmowy.
Sprawnie pracujący układ pokarmowy, do którego należą wątroba, trzustka, żołądek i jelita jest niezbędny do zachowania zdrowia, jako że uczestniczy on m.in. w trawieniu spożytych pokarmów. Wątroba to jeden z najważniejszych narządów organizmu, który uczestniczy w „przetwarzaniu” różnych substancji chemicznych. Jeżeli zbyt wiele toksycznych substancji będzie docierać do wątroby, to jej praca i sprawność w usuwaniu tych substancji może zostać upośledzona. Przez jelita usuwane są nie strawione resztki pokarmowe, różne szkodliwe substancje zawarte w żywności oraz toksyny bakterii chorobotwórczych bytujących w tym organie.  
Za usuwanie nadmiaru wody i zbędnych lub szkodliwych dla organizmu substancji odpowiedzialny jest układ moczowy. Tą drogą usuwane są z organizmu końcowe produkty przemiany materii oraz niektóre leki oraz metale ciężkie, np. kadm i ołów.
Odpowiednio nawodniona skóra ma także duże znaczenie w procesie oczyszczania organizmu z toksyn. Wraz z potem tracony jest między innymi chlorek sodu oraz potas.
Ostatnim ogniwem jest sprawnie działający nabłonek oddechowy, który odpowiedzialny jest za eliminację szkodliwych substancji wdychanych ze środowiska oraz drobnoustrojów chorobotwórczych.
Metody oczyszczania

Oczyszczanie, czyli działania prowadzące do przyspieszenia eliminacji toksyn z organizmu znane jest od zarania dziejów.
Drogi oczyszczania, czyli eliminacji niepożądanych substancji z naszego organizmu są w zasadzie cztery:
  • Oczyszczanie poprzez krwioupust (jest to metoda historyczna, obecnie bardzo rzadko stosowana w postaci pijawek i ciętych baniek)
  • Oczyszczanie poprzez gruczoły potowe (jest to najczęstsza metoda oczyszczania np. przez korzystanie z sauny, stosowanie wysiłku fizycznego)
  • Oczyszczanie poprzez nerki (forsowany efekt moczopędny, jest stosowane w szpitalach, wymaga monitorowania poziomu mikroelementów)
  • Oczyszczanie poprzez przewód pokarmowy (efekt przeczyszczający)

Do najbardziej znanych metod oczyszczania należą: diety owocowo-warzywne, ziołowe kuracje, głodówka oraz pobyt w saunie.

Dieta owocowo-warzywna polega na spożywaniu surowych lub gotowanych warzyw oraz wypijaniu dużej ilości świeżych soków owocowo- warzywnych. Zwykle w końcowych dniach diety wprowadza są fermentowane napoje mleczne oraz ryby lub chude mięso. Aby nie dopuścić do zaburzenia pracy przewodu pokarmowego, należy spożywać odpowiednią ilość błonnika.

Ziołowa kuracja oczyszczająca jest znanym i sprawdzoną metodą usprawniającą czynność narządów uczestniczących w eliminowaniu toksycznych związków z organizmu.

W mieszance ziół dobranych pod kątem kuracji oczyszczającej powinny się znaleźć:

Zielona herbata będąca najbogatszym źródłem polifenoli, wymiatających toksyczne wolne rodniki tlenowe

Brzoza biała - działająca łagodnie moczopędnie

Łopian większy, Fiołek trójbarwny, Wiązówka błotna działające łagodnie moczopędnie i napotnie

Powidlnik indyjski (tamaryndowiec) stymulujący pracę przewodu pokarmowego i działa łagodnie przeczyszczająco

Koper włoski działający rozkurczowo na przewód pokarmowy i łagodnie przeczyszczająco,

Mniszek lekarski pobudzający wydzielanie soku żołądkowego

Karczoch zwyczajny, który regeneruje komórki wątrobowe i usprawnia ich działanie.

Morszczyn pobudzający metabolizm i wzmacniający działanie pozostałych ziół. 
Sauna
Z potem eliminowanych jest wiele substancji toksycznych. Dlatego pocenie się jest bardzo korzystne dla organizmu. Wysoka temperatura w saunie powoduje rozszerzenie naczyń krwionośnych skóry i wzmożone pocenie. W ciągu jednego, niezbyt ciepłego, dnia człowiek wydziela od 0,5 do 1 litra potu. Podczas 0,5-1 godziny pobytu w saunie może powstać kilka litrów potu. Jest to bardzo dobra metoda oczyszczania organizmu z toksyn, ale głównie tych rozpuszczalnych w wodzie. Z sauny można korzystać 1-2 razy w tygodniu.
Namiastką sauny jest brany codziennie rano prysznic z naprzemiennie ciepłą i chłodną wodą. Poprzez łagodne zmiany temperatury pobudzane jest krążenie krwi i limfy, co powoduje, że lepiej są zaopatrywane w tlen i składniki odżywcze wszystkie tkanki organizmu.
Przeciwwskazania do korzystania z sauny: choroby serca i układu krążenia, nadciśnienie tętnicze, choroby nerek, infekcje, choroby zakaźne. 

Głodówka - leczenie postem

Wskazaniem do tego typu terapii są:
  • powikłania alergiczne chorób przewodu pokarmowego, alergia na leki i potrawy w połączeniu ze schorzeniami przewodu pokarmowego, przewlekłe zapalenie żołądka;
  • przewlekłe zapalenie trzustki;
  • przewlekłe zapalenie wątroby (toksyczne, zwłaszcza spowodowane lekami i alkoholem z nieagresywnym przebiegiem;
  • przewlekłe zapalenie jelit;
  • zespół drażliwości jelita grubego;
  • stłuszczenie wątroby;
  • kamica woreczka żółciowego 

Głodówka trwa 12 dni. Do jej przeprowadzenia w aptece należy zakupić bez recepty:
  • Siarczan magnezu (sól gorzka) 10 – 15 gram,
  • Rectanal   – gotowy roztwór do lewatywy, butelka objętości 150 ml zaopatrzona jest w kaniulę pokrytą środkiem poślizgowym. Preparat o działaniu przeczyszczającym jest hipertonicznym roztworem soli sodowych fosforanów podawanym drogą doodbytniczą. Poprzez działanie osmotyczne w świetle jelita grubego zapobiega wchłanianiu wody powodując zmiękczenie mas kałowych.
  • Woda destylowana: 4 – 5 litrów

I okres -  Post
Dzień 0 - W przeddzień rozpoczęcia postu należy spożyć lekkie śniadanie, małokaloryczny obiad. Wieczorem około godziny 18.00 rozpuścić 10 – 15 g ( 1 łyżka stołowa ) soli gorzkiej w 200 ml ( szklanka ) wody destylowanej lub przegotowanej zwykłej wody i wypić. Po 3 godzinach, czyli o godzinie 21.00 robimy lewatywę z preparatu Rectanal według sposobu zamieszczonego w ulotce.
Następnego dnia rozpoczynamy post, który trwa 12 dni. W okresie całkowitego odstawienia żywienia organizm przestawia się na żywienie wewnętrzne, czyli endogenne. W ciągu dnia należy 3 – 4 razy czyścić zęby i język z bardzo intensywnego w tym okresie nalotu. Konieczny jest masaż ciała, zwłaszcza kręgosłupa, a także codzienna higiena ciała, prysznic cyrkularny lub prysznic Szarko (dostępne raczej tylko w SPA). W warunkach domowych wystarczy zwykły prysznic.
Prysznic Szarko – Ze specjalnego urządzenia wypływa strumień wody mineralnej pod ciśnieniem 2-3 atmosfer o temperaturze 35–36 °C, który masuje całe ciało (oprócz głowy). Zabieg ten wskazany w przypadku hipotonii, zmęczenia, zaburzeń funkcjonalnych układu nerwowego, I i II stopnia otyłości, osteochondrozy kręgosłupa, artretyzmu, bezsenności, twardego brzucha, impotencji neurogenicznej.
Prysznic cyrkulacyjny - Zabieg ten wykonuje się w specjalnej kabinie, w której zamontowano system pionowych rurek z otworami. Tryskająca z otworów woda mineralna masuje pionowymi strumieniami. Ciśnienie wody - to 1,5 atmosfery. Wskazania: nerwica, I i II stadium choroby nadciśnieniowej, klimakterium, nadwaga, zmęczenie, bezsenność.
Skóra w wyniku postu staje się sucha i potrzebne jest jej nawilżanie balsamem do ciała. Polecam zestaw tabletki + balsam Lipocontrol - 30-dniowa kuracja antycellulitowa.
Tabletki zwiększają metabolizm podskórnej tkanki tłuszczowej. W ich skład wchodzą:
Zielona herbata - pobudza proces rozpadu tłuszczu i ułatwia jego spalanie.
Wyciąg z gorzkiej pomarańczy - przyspiesza przemianę materii oraz tempo termogenezy, czyli uwalnianie i przetwarzanie tłuszczu zapasowego na energię.
Spirulina – usprawnia metabolizm komórkowy i wspomaga oczyszczanie organizmu z nagromadzonych toksyn.
Bioflawonoidy z nasion winogron - posiadają właściwości silnego antyoksydanta. Pomagają również w oczyszczaniu organizmu z toksyn.
Balsam pobudza drenaż tkankowy, wygładza i ujędrnia skórę. W skład balsamu wchodzą:
Wąkrotka azjatycka - przyśpiesza mikrokrążenie, dzięki czemu pomaga dotlenić skórę i usunąć z niej toksyny; stymuluje również syntezę kolagenu.
Garcinia cambogia - jest źródłem kwasu hydroksycytrynowego (HCA), który jest regulatorem przemian metabolicznych i skutecznie redukuje ilość podskórnej tkanki tłuszczowej.
Wild Yam extract - poprawia mikrokrążenie, nawilża i ujędrnia skórę.
Skrzyp polny - ma bardzo duże znaczenie w procesach regeneracyjnych skóry, wpływa na metabolizm kolagenu.
Może to być też inny balsam przeciw cellulitowi oraz natłuszczanie kremami odżywczymi.
Każdego dnia osoby poddane głodówce powinny spacerować 3 – 4 godziny na świeżym powietrzu, koniecznie z przerwami na odpoczynek.
1 – 3 dzień postu – jest to okres pobudzenia pokarmowego; w trzecim dniu głodówki organizm całkowicie przechodzi na żywienie endogenne i zaspokaja zapotrzebowanie aminokwasowe wszystkich narządów przez krew. 
5 – 8 dzień postu – najtrudniejszy dla organizmu okres kwasicy niewyrównanej. W tym okresie należy zmniejszyć spacery, odpoczynek zaś zwiększać adekwatnie do samopoczucia. Przy wyraźnej kwasicy (nudności, wymioty) należy pić małymi porcjami wodę mineralną niegazowaną, którą dodaje się do wody destylowanej w proporcji 1:2, a także stosować lewatywę z Rectanalu 2 razy dziennie – rano i wieczorem. Należy podkreślić, że po 3 – 5 dniach u głodujących zaostrzają się objawy chorób. Wskutek pokrywania zapotrzebowania energetycznego organizmu drogą glukoneogenezy, następuje pogorszenie wyników badań biochemicznych krwi.   
9 – 12 dzień postu – okres kwasicy wyrównanej. Pogorszenie parametrów biochemicznych krwi utrzymuje się nadal także w tym okresie, kiedy to metabolizm energetyczny opiera się głównie na ketogenezie. Ciała ketonowe są alternatywnym produktem utleniania wolnych kwasów tłuszczowych w wątrobie, a proces ich powstawania określa się terminem ketogeneza.
Stężenie ciał ketonowych w surowicy u zdrowych osób pozostających na prawidłowej diecie nie przekracza 0,2 mmol/l.
Mózg, serce, mięśnie oraz nerki potrafią wykorzystywać je jako materiał energetyczny, ale w prawidłowych warunkach, głównym wykorzystywanym materiałem jest glukoza.
II Okres - odbudowa diety (realimentacja)
Okres odbudowy diety jest bardzo ważny i trwa tyle dni, ile trwał post. 
Odżywianie powinno być lekkie i skromne – 5 razy co 3 godziny ze stopniowym przejściem na 4 posiłki pod koniec okresu realimentacji. Pierwsze 3 – 4 dni stanowią reżim ochronny, zabrania się spacerów, prysznica i lewatywy. Wielkie znaczenie ma umiarkowanie w diecie i stopniowe zwiększanie ilości i jakości pokarmów. Z każdym dniem należy wprowadzać nie więcej niż 1 – 2 nowe produkty odżywcze. W okresie odbudowy diety eliminuje się w posiłkach sól, cukier, mięso, mleko, potrawy z mąki jako możliwe źródła alergii.
Codzienny przepis odbudowy diety:
1 dzień – spożywamy soki owocowe zmieszane z wodą w proporcji 1:1 (500 ml soku) lub wywary warzywne, ewentualnie samą serwatkę z kwaśnego mleka.
Gama produktów z kwaśnego mleka jest bogata. Należą do niej maślanka, serwatka i mleko acidofilne. To ostatnie najbardziej przypomina zwykłe kwaśne mleko, tyle że zostało ukwaszone dzięki dodaniu szlachetniejszych szczepów bakterii Lactobacillus acidophilus.
Z kolei maślanka powstaje w czasie wytwarzaniu masła ze śmietany. Jest niskokaloryczna, zwykle ma nie więcej niż 1 proc. tłuszczu. Zachowuje jednak wszystkie cenne składniki odżywcze mleka, a dodatek kwasu mlekowego podkreśla jej orzeźwiający smak.
Kilka słów o serwatce – do niedawna traktowanej niemal wyłącznie jako odpad w produkcji białego sera, o której zaczyna być głośno. Jest źródłem bardzo dobrze przyswajalnego wapnia (zawiera go więcej niż biały ser!) oraz pełnowartościowych białek. Oprócz tego prawie nie zawiera kazeiny, która jest podstawowym alergenem w mleku (większość kazeiny przechodzi do sera). Dawniej serwatki używano w kuchni do przygotowania zup (w trakcie gotowania nie traci swoich właściwości), a także dodawano ją do ciasta chlebowego. Dziś poleca się ją wszystkim, a przede wszystkim alergikom. Niestety, serwatkę trudno kupić: dostępna jest niemal wyłącznie w sklepach z żywnością naturalną. Niedawno odkryto jej silne właściwości odtruwające, które zawdzięcza aminokwasowi zwanemu cysteiną. Dlatego w USA serwatkę wpisano do oficjalnego katalogu leków i może być przepisywana na receptę.
Domowy jogurt. Wcale niemało jest osób, które jogurt robią sobie same. Decydują o tym względy ekonomiczne (litr mleka kosztuje mniej niż litr dobrego jogurtu) i smakowe (domowy produkt jest lepszy niż przemysłowy). Proces wydaje się skomplikowany tylko na początku, a dojście do wprawy nie trwa długo. Potrzebny jest litr świeżego półtłustego mleka (nie UHT) oraz kupny jogurt naturalny, koniecznie zawierający żywe kultury bakterii (informacja o tym znajduje się na opakowaniu). Najpierw podgrzej mleko do temp. 90 st. C (jego powierzchnia zaczyna się marszczyć), aby zniszczyć bakterie niepotrzebne w procesie fermentacji. Następnie schłodź je do temp. 40–45 st. C (choć jest gorące, możesz trzymać w nim palec przez ok. 10 sek). Uwaga: wyższa lub niższa temperatura sprawi, że kultury bakterii jogurtowych nie rozwiną się prawidłowo i z eksperymentu nici. Do mleka dodaj opakowanie jogurtu i wymieszaj. Wlej do słoika i owiń kocem albo kołdrą. Mniej więcej po ośmiu godzinach jogurt jest gotowy. W niektórych sklepach serowarskich albo z żywnością naturalną można kupić sproszkowane kultury jogurtowe. Wtedy jogurt przygotowuje się według przepisu znajdującego się na opakowaniu. 
2 dzień – soki naturalne do 1 litra;
3 dzień – przecierane owoce surowe (2 – 3 jabłka lub marchewki i 500 ml kefiru);
4 – 5 dzień – do diety dodaje się pieczone ziemniaki (do 5 sztuk);
6 – 7 dzień – dietę wzbogaca się w świeży twaróg;
8 – 9 dzień – dodaje się kaszę, chleb, masło, białko jaja;
9 – 12 dzień – posiłki spożywać 5 razy dziennie, przeważnie wegetariańskie (bezmięsne) z dodatkiem mleka kwaśnego, śmietany i 200 – 300 g twarogu, można też spożywać orzechy i w niewielkiej ilości rośliny strączkowe.
Po zakończeniu odbudowy diety ustępują takie objawy, jak: bóle brzucha, odbijanie, zgaga, gorycz i suchość w ustach, nudności, wymioty, wzdęcia brzucha, biegunka, zaparcia oraz powikłania alergiczne. W przypadku alergii pokarmowej u części chorych potrzebna jest kolejna terapia głodówkowa po 1 – 2 latach.
Normalizacja biochemicznych parametrów krwi najbardziej uwidacznia się w końcowym okresie realimentacji. Wartości poziomu cholesterolu, bilirubiny całkowitej, próby tymolowej (wątroba), azotu, mocznika i kreatyniny wracają do normy. Praktycznie nie zmienia się białko i frakcje białkowe krwi, oprócz frakcji β-globulin surowicy krwi. Wzrastają jednakże poziomy diastazy w moczu i krwi, co jest wynikiem odstawienia pokarmów i w mniejszym stopniu zwiększenia funkcji wydzielniczej trzustki.
Oczyszczenie woreczka żółciowego
Po zakończeniu terapii i pełnej normalizacji parametrów biochemicznych należy przeprowadzić oczyszczenie woreczka żółciowego. W tym celu należy przeprowadzić drenaż bezsondowy: położyć się  na prawym boku z półzgiętymi kolanami. W ciągu pół godziny wypić 2 szklanki wywaru z owoców dzikiej róży albo znamion kukurydzy, lub 1 szklankę 25% roztworu siarczanu magnezu ( 50 g soli gorzkiej rozpuścić w szklance przegotowanej ciepłej wody) lub 1-2 szklanki wody mineralnej, podgrzanej do 40-45o C. Dla wzmocnienia wydzielania żółci na okolicę prawego podżebrza kładzie się termofor. Zabieg trwa 1,5 - 2 godziny i stosuje się go 2 razy w tygodniu. W tym okresie należy pić zioła żółciopędne, np. Zioła żółciopędne (Labofarm) o składzie: Korzeń mniszka – 0,616 g, Liść mięty pieprzowej – 0,660 g, Kwiatostan kocanek  0,440 g, Ziele krwawnika – 0,440 g, Kora kruszyny – 0,044 g. Poprzez zastosowanie ziołowej kuracji można usprawnić czynność narządów uczestniczących w eliminowaniu toksycznych związków z organizmu.
Proponuję mieszankę ziołową o następującym składzie:
Rp.
        Ziele skrzypu
        Kwiat lipy
        Owoc bzu czarnego
        Ziele szanty
        Korzeń prawoślazu
        Huba brzozowa                  po    50  gram
        Kora kruszyny                             25 gram  
Przygotowanie odwaru. Składniki wymieszać w podanych proporcjach. W naczyniu emaliowanym zalać 3 kopiaste łyżki stołowe mieszanki 3,5 szklanki o temperaturze pokojowej. Doprowadzić do wrzenia i utrzymać je na małym ogniu około 4 minut. Po 5 minutach odwar wymieszać, przecedzić do termosu. Pić 3 szklanki odwaru 1 godzinę przed głównymi posiłkami.
Macerat ziół pozostały w naczyniu po odcedzeniu odwaru należy zalać zakupionym w aptece sokiem z brzozy (Succus betulae) w ilości 2 – 3 butelek. 100 ml preparatu zawiera sok ze świeżych liści brzozy (Betulae succus), stabilizowany etanolem. Zawartość etanolu w preparacie wynosi 50-60%. Sokiem z brzozy należy zalać zmacerowane zioła i zostawić na noc. Rano przecedzić otrzymany roztwór z powrotem do butelek. Pić 50 ml 3 – 4 razy dziennie razem z odwarem z termosu.  Jest to bardzo ważna czynność, ponieważ substancje czynne ziół rozpuszczalne w alkoholu przejdą w wyniku maceracji do soku z brzozy, natomiast substancje czynne rozpuszczalne w wodzie znajdą się w odwarze. W ten sposób otrzymamy komplet związków czynnych pozyskanych z przygotowanej mieszanki ziołowej.   
Działanie składników mieszanki:
a) moczopędnie (ziele skrzypu, kłącze perzu),
b) napotnie (kwiat lipy, owoc bzu czarnego),
c) żółciotwórczo i żółciopędnie (ziele szanty),
d) przeczyszczająco (kora kruszyny, liść senesu),
e) stymulująco na pracę nabłonka oddechowego w oskrzelach (korzeń prawoślazu),
f) „wymiatająco” na wolne rodniki tlenowe, przeciwnowotworowo, wyszczuplająco  (huba brzozowa, zielona herbata).
Po zakończeniu terapii należy przez dłuższy czas przyjmować preparat:
PROTIN-GASTRO
lek w kapsułkach opracowany przez mgr farmacji Tomasza Mrozowskiego
(lek nie jest dostępny w aptekach)
Informacje na temat działania i możliwości zakupu preparatu PROTIN GASTRO można uzyskać pod numerem telefonu:
    Mgr farmacji Tomasz Mrozowski 
tel. 692 784 978
 

Skład preparatu:
Drożdże piwne  526 mg
Skrzyp polny (ekstrakt)  27 mg
Pokrzywa (ekstrakt) 27 mg
D-biotyna         0,148 mg
Kompleks białek serwatkowych  135 mg
Reishi ekstrakt   200 mg
Działanie składników:
Preparat PROTIN-GASTRO z uwagi na zawartość drożdży piwnych jest źródłem łatwo przyswajalnego białka. Zawiera prawie cały zestaw witamin z grupy B oraz wiele substancji mineralnych - fosfor, cynk, magnez, żelazo, potas, selen i chrom. Witaminy z grupy B biorą udział w przemianach węglowodanów, tłuszczów i białek. Są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania skóry i błon śluzowych. Mogą zapobiegać nadmiernemu przetłuszczaniu się skóry i włosów. Wśród witamin z grupy B drożdże piwne zawierają biotynę (witaminę H), która przywraca włosom sprężystość, pomaga hamować ich siwienie i wypadanie. Jej niedobór może powodować zmiany łuszczycowe skóry oraz powstawanie przebarwień skórnych. Są bogatym źródłem chromu, który wchodzi w skład tzw. czynnika tolerancji glukozy. Jego działanie polega na tym, że razem z insuliną ułatwia transportowanie glukozy do komórek organizmu. Niedobór chromu powoduje zaburzenia tego mechanizmu i w rezultacie wahania poziomu cukru we krwi. Chrom pomaga kontrolować poziom cukru we krwi, dlatego zaleca się jego podawanie w przypadku cukrzycy oraz hipoglikemii. Pomaga również regulować odpowiednią wagę ciała. 
Skrzyp polny (ekstrakt) jest źródłem dobrze przyswajalnej krzemionki. Krzem odgrywa bardzo ważną rolę jako składnik kości i moczu pełniąc w moczu rolę koloidu ochronnego i utrzymującego równowagę między koloidami i krystaloidami. Krzemionka w błonach śluzowych i w naczyniach krwionośnych, a zwłaszcza kapilarnych, pełni rolę strażnika przeciwdziałającego nadmiernej łamliwości i ich przepuszczalności (uszkodzenia, pęknięcia włosowatych naczyń w miażdżycy). Z wiekiem ubywa tego składnika w organizmie ludzkim i dlatego leki z większą zawartością krzemu specjalnie wskazane są dla ludzi w starszym wieku, zwłaszcza w początkach miażdżycy, a także w stanach zapalnych dróg moczowych.

Pokrzywa (ekstrakt). Wyciągi z liści pokrzywy usprawniają przemianę materii i działają przeciwgośćcowo. Witamina K przyczynia się do zahamowania krwawień wewnętrznych. Duże ilości soli mineralnych oraz witamin uzupełniają w organizmie ich niedobór (zwłaszcza mikroelementów), pobudzają trzustkę do działania i wytwarzania określonych enzymów trzustkowych wzmagając ich aktywność Wyciągi z pokrzywy obniżają też nieznacznie poziom cukru we krwi i dla tej przyczyny uchodzą za lek przeciwcukrzycowy. Preparat PROTIN-GASTRO pobudza również układ krwiotwórczy do zwiększonej produkcji hemoglobiny i krwinek.
Ekstrakt z pokrzywy stosuje się w kamicy nerkowej, pęcherzowej i skazie moczanowej. Z uwagi na ściągające i przeciwzapalne działanie składników tego surowca lek stosuje się w biegunkach, zaburzeniach trawiennych spowodowanych nieżytem jelit i w nieznacznych krwawieniach tego układu.
Surowiec ma również zastosowanie w zaburzeniach przemiany materii spowodowanych niedoborem niektórych mikroelementów, w początkach cukrzycy i w anemii.
Ekstrakt z grzyba Reishi jest bardzo ważnym składnikiem preparatu PROTIN GASTRO. Początek niezwykłej historii grzybków Reishi ma miejsce w krajach Dalekiego Wschodu. Zarówno w Chinach jak i Japonii znany był od tysięcy lat. Dzięki szczególnym właściwościom odmładzającym i wspomagającym leczenie wielu schorzeń, określano go mianem grzybka "nieśmiertelności i długowieczności". Obecnie w związku z potwierdzoną wieloma badaniami skutecznością otrzymał przydomek - "Dar Bogów".
Grzyby Reishi zawierają szerokie spektrum działania potwierdzone badaniami klinicznymi. Regularne przyjmowanie preparatu PROTIN GASTRO, który zawiera ekstrakt z grzyba Reishi, wspomaga terapię w następujących jednostkach chorobowych:
  Nowotwór. Badania udowodniły skuteczność wspomagania terapii przeciwnowotworowej zarodnikami Reishi w leczeniu raka: piersi, macicy, prostaty, mózgu, żołądka, nerek, wątroby, trzustki, przełyku, gardła, płuc, jelita cienkiego i grubego, odbytu, białaczki i chłoniaka. U pacjentów po radio- i chemioterapii regularnie przyjmujących Reishi znacząco wzrosła jakość życia (poprawa apetytu, wzrost sił witalnych, lepsze samopoczucie).
  Choroby układu sercowo-naczyniowego. U osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej i lipidowej po kuracji preparatami zawierającymi Reishi zaobserwowano obniżenie ciśnienia tętniczego i stężenia triglicerydów, cholesterolu całkowitego oraz cukru we krwi. U 80% osób biorących udział w badaniu zaobserwowano zmniejszenie: dolegliwości bólowych w klatce piersiowej, duszności i zaburzeń rytmu serca. Dodatkowo dzięki adenozynie obecnej w zarodnikach grzybków Reishi, preparaty te stosuje się w profilaktyce choroby zakrzepowo-zatorowej. Systematyczne przyjmowanie Reishi obniża lepkość krwi zapobiegając tym samym tworzeniu się skrzepów i występowaniu incydentów naczyniowych (udar mózgu, tętniaki, miażdżyca).
  Chroniczne zmęczenie. Co roku notuje się coraz większą zapadalność na tego typu przypadłość. Chroniczne zmęczenie związane jest głównie z ciągłym pośpiechem, brakiem wypoczynku i przewlekłym stresem. Dotyczy ono każdej grupy społecznej, począwszy od studentów skończywszy na emerytach. Po 3-4 miesięcznej kuracji preparatem PROTIN GASTRO ustępują objawyy chronicznego zmęczenia (przemęczenie, zaburzenia snu, nerwice, osłabienie, rozdrażnienie).
  Andropauza i menopauza. Ekstrakt z grzyba Reishi znalazł także zastosowanie w zmniejszeniu objawów andropauzy u mężczyzn oraz menopauzy u kobiet. Systematyczne przyjmowanie preparatu PROTIN GASTRO znacznie ograniczyło występowanie zmęczenia, depresji, zaburzeń snu i pracy serca, rozdrażnienia, nadpobudliwości oraz dodatkowo przyczyniło się do eliminacji zaburzeń seksualnych.
  Choroby układu trawiennego. Zaleca się przyjmowanie ekstraktu z grzybów Reishi u osób cierpiących z powodu chorób wątroby, takich jak wirusowe zapalenie, niewydolność i guzy wątroby oraz zatrucie i choroba alkoholowa. Ekstrakt z grzyba Reishi zalecany jest w przypadku występowania zaburzeń żołądka, śledziony, jelit i woreczka żółciowego.
Preparat PROTIN GASTRO jako silny antyoksydant, opóźnia procesy inwolucyjne zachodzące w organizmie. Wpływa na zdrowszy wygląd skóry, lepsze samopoczucie i zdolność koncentracji. Regularne przyjmowanie preparatu PROTIN GASTRO wspomaga proces odtruwania i oczyszczania organizmu z toksyn i złogów. Dzięki obecności polisacharydów Reishi korzystnie wpływa na wzmocnienie układu odpornościowego (skuteczny przy alergiach) i usprawnienie pracy wątroby (głównego narządu-gruczołu odtruwającego organizm), pomagając przy tym efektywnie usuwać szkodliwe substancje z organizmu.


Brak komentarzy: