Dyspepsja występuje bardzo często. Przewlekłe lub
nawracające objawy dyspeptyczne zgłasza rocznie 20 – 30% populacji. Ocenia się,
że większość przypadków przewlekłej dyspepsji stanowi dyspepsja czynnościowa:
- zespół zaburzeń poposiłkowych (postprandial distress syndrome – PDS)
- zespół bólu w nadbrzuszu ( epigastric pain syndrome – EPS)
Etiologia
i patogeneza
W przypadku dyspepsji czynnościowej wysuwa się
różne hipotezy:
1/ zwiększone wydzielanie kwasu solnego w żołądku
połączone z nadmierną wrażliwością błony śluzowej na kwas, zwłaszcza w
dwunastnicy;
2/ zaburzenia motoryczne górnego odcinka przewodu
pokarmowego, polegające na opóźnionym opróżnianiu żołądka lub refluksie
dwunastniczo - żołądkowym;
3/ nadmierna, opaczna reakcja trzewna na objętość
pokarmu, jego konsystencję lub temperaturę.
Objawy:
Dyspepsja czynnościowa jest niejednorodnym zespołem.
Nie ma takiego objawu, który występowałby u wszystkich chorych z dyspepsją
czynnosciową.
Objawy dyspeptyczne obejmują:
1/ poposiłkowe uczucie pełności – nieprzyjemne
uczucie zalegania pokarmu w żołądku
2/ wczesne uczucie sytości – uczucie przepełnienia
żołądka występujące wkrótce po rozpoczęciu
jedzenia, nieproporcjonalne do ilości spożytego pokarmu, które nie pozwala dokończyć
posiłku
3/ ból lub pieczenie w nadbrzuszu, subiektywne
nieprzyjemne uczucie gorąca. Uczucie pieczenia ograniczone do nadbrzusza nie jest nazywane zgagą, jeśli nie
promieniuje do okolicy zamostkowej.
Niektórzy chorzy wiążą dolegliwości z rodzajem
posiłków i czasem ich Spożywania. Z reguły dolegliwości występują tylko w ciągu
dnia, bardzo rzadko zaburzają sen. Rytm wypróżnień jest zwykle prawidłowy, w
przeciwieństwie do chorych z zespołem jelita drażliwego. Zgaga nie jest objawem
charakterystycznym choroby. Niemniej
może współistnieć z dolegliwościami żołądkowo - dwunastniczymi i nie wyklucza
rozpoznania dyspepsji czynnościowej, jeżeli się utrzymuje pomimo przyjmowania
leków hamujących wydzielanie kwasu solnego we właściwych dawkach. Inne objawy z
zakresu górnego odcinka przewodu pokarmowego, takie jak uciążliwe, nawracające
odbijanie, nudności i wymioty bez wykrywalnej przyczyny organicznej oraz
regurgitacja i ruminacja (przeżuwanie) również są wyłączone z kategorii
dyspepsji i wyodrębnione jako oddzielne zespoły zaburzeń czynnościowych.
Leczenie farmakologiczne
1/ Leki zmniejszające wydzielanie kwasu solnego
(stosowane doraźnie) - inhibitory pompy protonowej, H2 – blok ery
2/ Leki pro kinetyczne – metoklopramid i cisapryd
(zwłaszcza u tych chorych, u których dominuje nie ból, lecz dyskomfort w
nadbrzuszu
3/ Leki osłaniające błonę śluzową żołądka
4/ Leki rozkurczowe (gdy dominuje ból)
5/ Leki przeciwdepresyjne, gdy objawom dyspeptycznym
towarzyszą wyraźne zaburzenia depresyjne
Porada
Należy znaleźć tło choroby, odróżnić dyspepsję organiczna od czynnościowej. Wskazać na konieczność wykonania badań w celu
wykrycia dyspepsji o ustalonej organicznej lub metabolicznej przyczynie, która
ustąpi całkowicie lub częściowo po wyleczeniu choroby podstawowej. Dopytać
chorego jakie leki przyjmuje, gdyż mogą wywoływać dyspepsję. Zaproponować
zmianę stylu życia i sposobu odżywiania: zaprzestanie palenia, ograniczenie
spożycia alkoholu, kawy, mocnej herbaty i ostrych przypraw, unikanie potraw
smażonych czy grillowanych, przyjmowanie częstych ale nieobfitych posiłków.
Leki OTC - bez recepty
Leki poprawiające trawienie, np.
Enzyvit tabletki – preparat przyspiesza proces trawienia i odciąża przewód pokarmowy. Wspomaga właściwe trawienie białek, węglowodanów i tłuszczów, czyli odpowiedni rozkład substancji odżywczych na czynniki o prostszej budowie, łatwiej przyswajalne przez organizm.
Skład:
bromelina, enzym hydrolizujący
(rozkładający) białka, występujący w owocach ananasa (Ananas comosus).
Ułatwiając trawienie przyczynia się do zwiększenia przyswajania białek, a tym samym
do lepszego ich wykorzystania przez nasz organizm. Cząsteczki składowe białek -
aminokwasy, docierają wraz z krwią do tkanek, gdzie uczestniczą budowie białek
w strukturach mięsni, a także są składnikiem hormonów i enzymów.
papaina, enzym otrzymywany z owoców
papai (Carica papaya), umożliwiający wstępne trawienie białek (szczególnie
pochodzenia zwierzęcego). Podobnie jak bromelina poprawia wchłanianie białek i
dzięki temu nasz organizm może pełniej wykorzystywać substancje dostarczane
wraz z pożywieniem. Papaina może również rozkładać strukturę białkową ściany i
błony komórkowej bakterii i grzybów oraz pasożytów obecnych w przewodzie.
pankreatyna, wyciąg z trzustki zawierający
protezę, amylazę i lipazę. Proteza to enzym odpowiadający za trawienie białek,
czyli rozkład związków białkowych na substancje o prostszej budowie, łatwo
przyswajalne przez organizm człowieka. Enzym trawiący węglowodany to amylaza,
której działanie polega na rozkładzie skrobi i glikogenu do wielocukrów (oligosacharydów),
dwucukrów (maltozy) i cukrów prostych (glukozy) oraz enzym trawiący tłuszcze -
lipazę, która hydrolizuje tłuszcze na glicerol i kwasy tłuszczowe.
wyciąg
z korzenia goryczki (Gentiana lutea), charakteryzujący się obecnością
substancji goryczkowych. Najważniejsze z nich to alkaloidy: gencjopikryna i
gencjomaryna. Substancje goryczkowe wykazują właściwości drażniące kubki
smakowe na języku, a także pobudzają wydzielanie soków żołądkowych, śliny,
żółci, przez co ułatwiają procesy trawienia i wchłaniania tłuszczów. Goryczka
okazuje się pomocna przy braku apetytu, zaburzeniach trawienia, działa też
ogólnie wzmacniająco na organizm.
Wskazania: dyskomfort po spożyciu posiłku, uczucie ciężkości i
pełności w nadbrzuszu, spożycie ciężkostrawnych posiłków, u osób starszych
mających fizjologicznie zmniejszone wydzielanie soków trawiennych
GASTROVAL
kapsułki - preparat zawierający
naturalne, aktywne enzymy i ekstrakty roślinne poprawiające trawienie.
Skład:
5 mg EnzyBlend (enzymy otrzymane z grzyba Aspergillus), 25 mg korzenia goryczki
żółtej Gentiana lutea), 25 mg korzenia mniszka lekarskiego (Taraxacum
officinale), 25mg wyciągu z suchych nasion ostropestu plamistego (Silybum marianum)
(80% sylimaryny, 30% sylibiny)
Wskazania: zaburzenia trawienia.
NURSEA
TRAWIENIE Z KOMPLEKSEM OCHRONNYM DLA WĄTROBY
tabletki - Skojarzone działanie ekstraktu z karczocha i ekstraktu z
ostryżu długiego, poprzez pobudzanie procesów żółciotwórczych i żółciopędnych,
wspomaga trawienie tłuszczów i produktów cieżkostrawnych.
Skład:
Suchy ekstrakt z kłącza ostryżu długiego - 150 mg, Suchy ekstrakt z ziela
karczocha - 150 mg, Witamina B6 - 0,5 mg, Witamina B2 - 0,4 mg, Witamina
B1 - 0,35 mg
OGRODY
ZDROWIA TRAWIENIE tabletki- stanowi uzupełnienie diety
w składniki ułatwiające trawienie i przyswajanie pokarmów w szczególności
tłustych i trudno strawnych.
Skład: 200 mg suchego wyciągu z czarnej rzepy, 50
mg kwasu dehydrocholowego, 35 mg suchego wyciągu z karczocha, 15 mg olejku
miętowego.
Wskazania: Preparat zalecany jest w celu
uzupełnienia diety w składniki ułatwiające trawienie i przyswajane pokarmów w
szczególności tłustych i trudno strawnych.
PRODIGESTIN
UŁATWIA TRAWIENIE (płyn) - usprawnia procesy trawienne
Skład:
·
Papaina pochodząca z soku papai jest
enzymem trawiennym uczestniczącym w rozkładzie białka (w szczególności
pochodzenia zwierzęcego).
·
Amylaza odpowiedzialna jest za rozkład
skrobi i innych wielocukrów, zaś lipaza ma zdolność rozkładu tłuszczów.
·
Sok z Aloesu nie tylko pobudza
wydzielanie soku żołądkowego i ogranicza dolegliwości układu trawiennego, ale
także pomaga w usprawnieniu procesów metabolicznych przyczyniając sie do
homeostazy organizmu.
·
Siemię lniane posiada działanie
osłonowe oraz stabilizuje układ pokarmowy. Zawiera kwasy tłuszczowe omega 3 i
6, a wraz z babką płesznik dostarcza błonnik pokarmowy, niezbędny w
kształtowaniu prawidłowych procesów trawiennych.
·
Fruktooligosacharydy
(prebiotyki) wspomagają rozwój pożytecznej flory bakteryjnej i poprawiają stan
jelit.
·
Ekstrakt
z yukki zawiera enzymy, saponiny, chlorofil oraz antyoksydanty. Produkt nie
zawiera cukru, soli, barwników.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz