NOWOŚĆ
Kuracja oczyszczająca
preparatem DETOX FINALIS.
Literatura
naukowa definiuje toksynę jako „truciznę, która po wchłonięciu do organizmu lub
wytworzeniu w organizmie powoduje zaburzenia jego funkcji lub śmierć.”
Niestety, toksyny znajdują się w najbliższym otoczeniu człowieka: w wodzie,
glebie i żywności. Szkodliwe substancje chemiczne wnikają do organizmu przez
skórę, płuca i układ pokarmowy. Każdy z nas jest narażony na wpływ szkodliwych
substancji, które znajdują się w naszym najbliższym otoczeniu. Znajdują się
między innymi:
W
zanieczyszczonej wodzie, pestycydach, środkach ochrony roślin
W powietrzu
i spalinach
W używkach:
kawie, herbacie, coca coli, papierosach, alkoholach, narkotykach
W
opakowaniach soków – w aluminium, którym jest wyściełany środek
W
pożywieniu (konserwantach, barwnikach, antybiotykach), nadmiarze tłuszczów,
białek, pieczywa, cukru
Według
niektórych autorów można wyróżnić sześć
faz zanieczyszczenia organizmu, którym towarzyszą określone objawy:
Chociaż zdrowo wyglądamy, często odczuwamy zmęczenie.
I. Jesteśmy
ciągle zmęczeni, a w dodatku łamie nas w kościach i odczuwamy bóle głowy.
II. Zaczynają
nam dokuczać alergie, wysypki, egzemy.
III. Czujemy
się coraz gorzej; zaczynają się tworzyć kamienie, guzy, torbiele; pojawia się
nadwaga.
IV. Dokuczają
nam zwyrodnienia kości i stawów, a więc bóle pleców.
V. Musimy
się zmagać z chorobami układu nerwowego.
VI. Dochodzi
do degeneracji komórek i organów, co powoduje tworzenie się nowotworów.
KAŻDY Z NAS
powinien poddać się kuracji oczyszczającej co najmniej dwa razy do roku:
NAJLEPIEJ WIOSNĄ I JESIENIĄ. Tak role oczyszczającą pełni preparat:
Preparat: DETOX
FINALIS
Skład
pojedynczej kapsułki:
skrzyp polny (ziele) 94 mg
fiołek trójbarwny (ziele) 80 mg
mniszek (korzeń) 70 mg
pokrzywa (ziele) 70 mg
tymianek (ziele) 50 mg
koniczyna czerwona (ziele) 40 mg
morszczyn 30 mg
szałwia (liść) 20 mg
czosnek 10 mg
zielona herbata 10 mg
błonnik z akcji 10 mg
skrzyp polny (ziele) 94 mg
fiołek trójbarwny (ziele) 80 mg
mniszek (korzeń) 70 mg
pokrzywa (ziele) 70 mg
tymianek (ziele) 50 mg
koniczyna czerwona (ziele) 40 mg
morszczyn 30 mg
szałwia (liść) 20 mg
czosnek 10 mg
zielona herbata 10 mg
błonnik z akcji 10 mg
Reishi
ekstrakt 100 mg
Działanie
składników:
Skrzyp polny. Najważniejszym składnikiem skrzypu
polnego jest krzemionka. Surowiec skrzypu potarty w palcach skrzypi - stąd jego
nazwa. Krzem rozpuszcza się w wodzie stosunkowo łatwo, przenika przez ściany
jelit do krwiobiegu, częściowo gromadzi się w tkance łącznej skóry, w krwinkach
czerwonych i w trzustce, a pozostała część aktywizuje się w różnych procesach
organizmu np. zabliźnianiu się ran po operacjach i zranieniach, przy zwapnieniu
ognisk gruźliczych, szczególnie w płucach. Dla tej przyczyny już od dawna jest
stosowany w medycynie ludowej w leczeniu gruźlicy. Wykorzystuje się też inne
zioła zawierające dużo krzemionki, między innymi skrzyp polny, ziele miodunki,
rdest ptasi. Krzem odgrywa też bardzo ważną rolę jako składnik kości i moczu
pełniąc w moczu rolę koloidu ochronnego i utrzymującego równowagę między
koloidami i krystaloidami.
Krzemionka w błonach śluzowych i w naczyniach krwionośnych, a zwłaszcza kapilarnych, pełni rolę strażnika przeciwdziałającego nadmiernej łamliwości i ich przepuszczalności (uszkodzenia, pęknięcia włoskowatych naczyń w miażdżycy). Z wiekiem ubywa tego składnika w organizmie ludzkim i dlatego leki z większą zawartością krzemu specjalnie wskazane są dla ludzi w starszym wieku, zwłaszcza w początkach miażdżycy, a także w stanach zapalnych dróg moczowych.
Krzemionka w błonach śluzowych i w naczyniach krwionośnych, a zwłaszcza kapilarnych, pełni rolę strażnika przeciwdziałającego nadmiernej łamliwości i ich przepuszczalności (uszkodzenia, pęknięcia włoskowatych naczyń w miażdżycy). Z wiekiem ubywa tego składnika w organizmie ludzkim i dlatego leki z większą zawartością krzemu specjalnie wskazane są dla ludzi w starszym wieku, zwłaszcza w początkach miażdżycy, a także w stanach zapalnych dróg moczowych.
Prócz
krzemu surowiec skrzypu polnego zawiera także znaczne ilości innych soli
mineralnych, m.in. azotan potasowy (odgrywający znaczną rolę w moczopędnym
działaniu tego surowca), ponadto flawonoidy, kwasy organiczne, zasady
organiczne, saponiny i garbniki. Odwar tego surowca zalecany jest najczęściej w
schorzeniach dróg moczowych, lekkich krwawieniach i skąpomoczu (prostata), po
różnych zabiegach chirurgicznych, w początkowych stanach miażdżycy, w uszkodzeniach
naczyń włoskowatych i dla wzmocnienia ich ścianek. W geriatrii stosowany jest
profilaktycznie dla uzupełnienia niedoboru mikroelementów, a także w kamicy
nerkowej, pęcherzowej i w stanach zapalnych dróg moczowych łącznie z innymi
ziołami działającymi przeciwzapalnie i moczopędnie.
Fiołek
trójbarwny. Surowiec
zawiera związki flawonoidowe, a między innymi rutynę, biorącą udział w
czyszczeniu krwi i przemianie materii, działa bowiem moczopędnie (a wraz z
moczem wydalane są z organizmu szkodliwe substancje). Rutyna ułatwia również
przyswajanie witaminy C, przedłuża jej działanie w tkankach organizmu, powoduje
zmniejszenie przepuszczalności ścian włoskowatych naczyń krwionośnych
przeciwdziałając ich łamliwości. W pewnych okolicznościach związki flawonoidowe
obniżają poziom cholesterolu w osoczu krwi, dzięki czemu opóźniają proces
rozwoju miażdżycy w naczyniach. Surowiec fiołka trójbarwnego zawiera także
śluzy i saponiny działające głównie wykrztuśnie i łagodząco w schorzeniach
układu oddechowego, garbniki, cukry, barwnik, witaminę C, trochę witaminy A i
inne związki. Ziele fiołka trójbarwnego lub też mieszanki z zawartością tego
ziela (Rektosan i Degrosan) stosuje się dla poprawy przemiany materii i
czyszczenia krwi, w zwalczaniu trądzika, w zapaleniach, wysypkach skóry i
egzemach, a) wewnętrznie jako napar; b) zewnętrznie do okładów i kąpieli, przy
wyżej podanych schorzeniach skóry. Surowiec ten, stosuje się przy nieżytach
pęcherza moczowego, w zaburzeniach wydalania moczu, na skutek przerostu
gruczołu krokowego (prostaty).
Mniszek
lekarski. Korzeń
zawiera związki trójterpenowe (między innymi tarakserol) o smaku gorzkim,
garbniki, kwasy organiczne, związki cukrowe (inulinę) i inne. Kwiaty zawierają
ponadto małe ilości olejku lotnego, karotenoidy, a sok mleczny tego ziela
zawiera także związki kauczuku i inne.
Wszystkie te substancje działają przede wszystkim żółciopędnie i żółciotwórczo, usprawniają czynność wątroby, ułatwiając przepływ żółci do woreczka żółciowego i dwunastnicy. Dla tych właściwości korzeń i kwiaty mniszka lekarskiego mają zastosowanie w schorzeniach wątroby, zwłaszcza jej marskości i uszkodzeniach spowodowanych najczęściej substancjami toksycznymi oraz niektórymi antybiotykami i syntetykami. Surowiec ten stosuje się także w niektórych chorobach dróg żółciowych, a zwłaszcza w atonii i towarzyszących stanach kurczowych.
Wszystkie te substancje działają przede wszystkim żółciopędnie i żółciotwórczo, usprawniają czynność wątroby, ułatwiając przepływ żółci do woreczka żółciowego i dwunastnicy. Dla tych właściwości korzeń i kwiaty mniszka lekarskiego mają zastosowanie w schorzeniach wątroby, zwłaszcza jej marskości i uszkodzeniach spowodowanych najczęściej substancjami toksycznymi oraz niektórymi antybiotykami i syntetykami. Surowiec ten stosuje się także w niektórych chorobach dróg żółciowych, a zwłaszcza w atonii i towarzyszących stanach kurczowych.
Pokrzywa.
Surowiec pokrzywy zawiera wyjątkowo dużo soli mineralnych, a między innymi
wapń, fosfor, magnez, żelazo, a także karotenoidy-flawonoidy, kwasy organiczne
(kwas mrówkowy i askorbinowy), jak również witaminę B2 i K,prowitaminę A
oraz garbniki. Korzenie zawierają ich więcej niż liście.
Dzięki obecności flawonoidów i niektórych kwasów wszystkie wyciągi wodne z liści pokrzywy działają wybitnie moczopędnie zwiększając wydalanie z organizmu chlorków i mocznika.
Ze względu na zwiększoną zawartość garbników w korzeniach ich przetwory działają silniej ściągająco, przeciwzapalnie i łagodnie przeciwbiegunkowo niż liście. Wyciągi z liści pokrzywy usprawniają także przemianę materii i działają przeciwgośćcowo.
Witamina K przyczynia się do zahamowania krwawień wewnętrznych. Duże ilości soli mineralnych oraz witamin w liściach uzupełniają w organizmie ich niedobór (zwłaszcza mikroelementów), pobudzają trzustkę do działania i wytwarzania określonych enzymów trzustkowych wzmagając ich aktywność.
Wyciągi tego surowca obniżają też nieznacznie poziom cukru we krwi i dla tej przyczyny uchodzą za lek przeciwcukrzycowy. Lek .pobudza również układ krwiotwórczy do zwiększonej produkcji hemoglobiny i krwinek.
Dzięki obecności flawonoidów i niektórych kwasów wszystkie wyciągi wodne z liści pokrzywy działają wybitnie moczopędnie zwiększając wydalanie z organizmu chlorków i mocznika.
Ze względu na zwiększoną zawartość garbników w korzeniach ich przetwory działają silniej ściągająco, przeciwzapalnie i łagodnie przeciwbiegunkowo niż liście. Wyciągi z liści pokrzywy usprawniają także przemianę materii i działają przeciwgośćcowo.
Witamina K przyczynia się do zahamowania krwawień wewnętrznych. Duże ilości soli mineralnych oraz witamin w liściach uzupełniają w organizmie ich niedobór (zwłaszcza mikroelementów), pobudzają trzustkę do działania i wytwarzania określonych enzymów trzustkowych wzmagając ich aktywność.
Wyciągi tego surowca obniżają też nieznacznie poziom cukru we krwi i dla tej przyczyny uchodzą za lek przeciwcukrzycowy. Lek .pobudza również układ krwiotwórczy do zwiększonej produkcji hemoglobiny i krwinek.
Tymianek. Ziele tymianku zawiera stosunkowo
duże ilości olejku eterycznego, a w nim przeszło połowę stanowią związki
fenolowe (tymol, karwakrol), garbniki (10%), flawonoidy, kwasy organiczne,
żywice, cukry i liczne sole mineralne oraz substancje gorzkie i trójterpeny.
Olejek eteryczny tymianku, a przede wszystkim zaś zawarty w nim tymol i
karwakrol, działają wybitnie bakteriobójczo na wszystkie niemal drobnoustroje
groźne dla człowieka, także na te odporne jak i nieodporne na znane antybiotyki.
Głównie dzięki związkom flawonoidowym surowiec tego ziela działa też przeciwskurczowo na mięśnie gładkie pobudzając czynność nabłonka górnych dróg oddechowych. Dla tej przyczyny napary lub też wyciągi z ziela tymianku stosuje się w stanach zapalnych dróg oddechowych, przy męczącym kaszlu, chrypce, wysuszeniu bton śluzowych gardła, w nieżytach oskrzeli i trudnościach w odkrztuszaniu, specjalnie u dzieci, młodzieży i starszych osób. Tymianek stosuje się ponadto w nieżytach żołądka i jelit. Zapobiega nadmiernej fermentacji, wzdęciom i pobudza wydzielanie soków trawiennych, przywraca apetyt. Niszczy pasożyty jelitowe u człowieka. Tymianek poprawia też krążenie krwi, zwłaszcza w kapilarnych naczyniach krwionośnych, przyspieszając spalanie i odżywianie tkanek
Głównie dzięki związkom flawonoidowym surowiec tego ziela działa też przeciwskurczowo na mięśnie gładkie pobudzając czynność nabłonka górnych dróg oddechowych. Dla tej przyczyny napary lub też wyciągi z ziela tymianku stosuje się w stanach zapalnych dróg oddechowych, przy męczącym kaszlu, chrypce, wysuszeniu bton śluzowych gardła, w nieżytach oskrzeli i trudnościach w odkrztuszaniu, specjalnie u dzieci, młodzieży i starszych osób. Tymianek stosuje się ponadto w nieżytach żołądka i jelit. Zapobiega nadmiernej fermentacji, wzdęciom i pobudza wydzielanie soków trawiennych, przywraca apetyt. Niszczy pasożyty jelitowe u człowieka. Tymianek poprawia też krążenie krwi, zwłaszcza w kapilarnych naczyniach krwionośnych, przyspieszając spalanie i odżywianie tkanek
Koniczyna
czerwona. Ma działanie
wykrztuśne i łagodzące stany zapalne oskrzeli. Ponadto stwierdzono działanie
tonizujące, uspokajające, przeciwzapalne, słabo moczopędne i przeciwskurczowe.
Zioło ma również właściwości pobudzające wątrobę i pęcherzyk żółciowy co wpływa
pozytywnie na trawienie, zaostrza apetyt
i łagodzi zaparcia.
Morszczyn pobudza czynności tarczycy,
zwiększa przemianę materii, rozszerza naczynia krwionośne, obniża ciśnienie
krwi, reguluje wypróżnienia, działa antyseptycznie, moczopędnie, żółciopędnie;
likwiduje obrzęki; wykazuje wpływ regenerujący, wzmacniający i
przeciwmiażdżycowy.
Morszczyn jest szczególnie przydatny do leczenia otyłości, ponieważ nie tylko przyśpiesza metabolizm (utlenianie tłuszczów i cukrowców), ale również usuwa wodę z organizmu, pozostałą po tkance tłuszczowej, w której z kolei zalega zbędny chlorek sodu, odpowiedzialny za obrzęki i nadciśnienie. Bardzo dobre wyniki daje też połączenie morszczynu z ziołami działającymi silnie moczopędne, a zarazem silnie saluretycznie (saluretyk – lek powodujący głównie wydalenie jonów sodu wraz z moczem i ewentualnie z potem).
Morszczyn jest szczególnie przydatny do leczenia otyłości, ponieważ nie tylko przyśpiesza metabolizm (utlenianie tłuszczów i cukrowców), ale również usuwa wodę z organizmu, pozostałą po tkance tłuszczowej, w której z kolei zalega zbędny chlorek sodu, odpowiedzialny za obrzęki i nadciśnienie. Bardzo dobre wyniki daje też połączenie morszczynu z ziołami działającymi silnie moczopędne, a zarazem silnie saluretycznie (saluretyk – lek powodujący głównie wydalenie jonów sodu wraz z moczem i ewentualnie z potem).
Szałwia. Wykazuje działanie odkażające,
ściągające, przeciwzapalne i przeciwpotne. Pobudza też wydzielanie soków
trawiennych, reguluje perystaltykę jelit i stosowany jest wewnętrznie jako
środek przeciwdziałający wzdęciom, nadmiernej fermentacji, w bólach brzucha,
kolce jelitowej i przeciw łagodnej biegunce.
Czosnek. Przede wszystkim ze względu na
jego szczególne właściwości prozdrowotne. Substancje zawarte w czosnku
korzystnie wpływają na nasze serce i układ krążenia, niszczą bakterie,
wzmacniają układ odpornościowy oraz poprawiają trawieni
Zielona
herbata. Polifenole
zawarte w zielonej herbacie działają na proces redukcji tkanki tłuszczowej wielokierunkowo.
Jednocześnie pobudzają proces rozpadu tłuszczu, ułatwiają jego spalanie oraz
przyspieszają proces niszczenia komórek tłuszczowych. Związki polifenolowe
odznaczają się bardzo silnymi właściwościami antyutleniającymi, przez co
skutecznie eliminują wolne rodniki, uważane obecnie za główną przyczynę
starzenia się. Polifenole zielonej herbaty wykazują silniejsze działanie antyrodnikowe
niż witamina E i C, co stawia je na czele listy najskuteczniejszych antyutleniaczy.
Błonnik
z akacji . Rozpuszczalny
błonnik z akacji jest uznanym probiotykiem . To oznacza, że po
rozpuszczeniu w jelicie, jest on całkowicie trawiony przez bakterie naszej
flory jelitowej. A to w efekcie doprowadza do wzrostu ilości dobroczynnych
bakterii kwasu mlekowego, które wzmacniają barierę ochronną organizmu poprzez
stworzenie niegościnnego środowiska dla obcych, patologicznych, chorobotwórczy
bakterii czy grzybów.
Reishi
ekstrakt. Jak żaden
inny grzyb czy roślina jest bogaty w: german, triterpeny, genodermy,
antyoksydanty, aminokwasy oraz inne substancje. Potwierdziły to szerokie
badania przeprowadzone przez wiele naukowych placówek na świecie. Pierwsze
chińskie opisy grzybka Ling Zhi, w Japonii zwanego Reishi, pojawiły się w III
wieku p.n.e. W tych czasach był on dostępny tylko dla władców i najbogatszych
rodów. Przez chińskich cesarzy został uznany za królową roślin leczniczych i
stał się ich jedyną własnością. Wierzyli, że dzięki niemu ich dynastie będą
nieśmiertelne. Grzyb ten zawiera ponad 100 antyoksydantów odnawiających komórki
ludzkiego ciała. Najczęściej wymienianymi składnikami Reishi są witaminy i
składniki mineralne m. in. żelazo, magnez, wapń, cynk, miedź, mangan i
wymieniany już german. Jednak szczególnie ważna jest obecność polisacharydów i triterpenów.
1. Polisacharydy
odgrywają najistotniejszą rolę pod względem farmakologicznym. Wyizolowano ponad
200 rodzajów polisacharydów, z których najważniejsze są b-D-glukany, związane z
aminokwasami i wykazujące silne działanie przeciwnowotworowe i
przeciwradiacyjne. Zwiększają one poziom interferonu, który podnosi odporność
organizmu, niszczą wolne rodniki, wspomagają wytwarzanie komórek typu B
produkujących przeciwciała, przyczyniają się również do zwiększenia ilości makrofagów,
które wspomagają działanie leukocytów, wpływają na usprawnienie syntezy DNA,
RNA i białek w wątrobie, szpiku kostnym oraz we krwi.
2. Triterpeny
typu lanostanu, inaczej zwane kwasami ganoderenowymi (m. in. kwas ganosporowy
A). Obniżają one poziom cholesterolu, a poprzez produkcję angiotensyny
zmniejszają skurcz naczyń krwionośnych, działają przeciwbólowo, detoksykacyjnie,
chronią wątrobę i zabijają komórki NT.
3. Adenozyna
– może zmniejszać lepkość krwi, przyśpieszać jej obieg i usprawniać
zaopatrzenie serca, mózgu oraz powstrzymywać akumulację płytek krwi.
4. Inne
składniki – rybozydeanina (przeciwdziała niedotlenieniu organów i tkanek),
adenina (redukuje cholesterol), alkalia Reishi (łagodzi stany zapalne, zwiększa
przepływ krwi w tętnicach wieńcowych), lakton A (obniża poziom cholesterolu) i błonnik
Reishi (redukuje cholesterol LDL, zapobiega zakrzepicy mózgowej, niedotlenieniu
oraz miażdżycy tętnic).
Ten
niezwykły grzyb dzięki tak bogatemu składowi pomaga regulować pracę całego
organizmu, zapewniając poprawne funkcjonowanie podstawowych organów wewnętrznych:
serca, wątroby, płuc, trzustki i nerek.
Bezpośrednie
działanie ekstraktów Reishi to:
wspomaganie
układu odpornościowego i wzmacnianie sił witalnych oraz energii organizmu
człowieka;
polepszenie
procesu zmiatania wolnych rodników i usprawnienie efektu antyoksydacyjnego;
redukcja
zmęczenia i poprawa wydajności organizmu;
podnoszenie
komfortu życia osób cierpiących na alergię dróg oddechowych i astmę oskrzelową;
wzmacnianie
pracy komórek odpornościowych z jednoczesnym zapewnieniem lepszej profilaktyki
i powrotu do homeostazy;
ochrona
przed infekcjami wirusowo-bakteryjnymi;
niszczenie
i wydalanie szkodliwych komórek, w tym nowotworowych;
działanie
przeciwbólowe, detoksykacyjne i opóźniające proces starzenia;
obniżanie
wysokiego ciśnienia, poziomu cholesterolu, trójglicerydów i glukozy we krwi;
redukowanie
skutków ubocznych chemio- i radioterapii.
Dawkowanie:
1 kapsułka 2 razy dziennie, przed posiłkiem, popić obficie wodą. Wypijać
dziennie 2 – 3 butelki wody niegazowanej.
Chcesz się więcej dowiedzieć, pisz: huba167@wp.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz