Trawienie to jeden z bardziej
skomplikowanych procesów mających miejsce w naszym organizmie. Można go
porównać do olbrzymiej fabryki, w której praca nie byłaby w ogóle możliwa bez
sprawnie działających enzymów trawiennych. To dzięki nim z pożywienia uwalniane
są aminokwasy, kwasy tłuszczowe oraz cukry, a także witaminy i składniki
mineralne. I to właśnie dzięki enzymom składniki pokarmowe mogą być prawidłowo
wchłaniane.
Mechanizm trawienia
Zanim organizm
przyswoi substancje odżywcze, musi je strawić, czyli rozłożyć do prostych
związków, które są wchłaniane w jelicie cienkim. W trawieniu uczestniczą kwas solny, enzymy produkowane przez trzustkę i jelito oraz powstające w wątrobie kwasy żółciowe.
Warunkiem przyswojenia strawionego
pokarmu jest dostateczna powierzchnia wchłaniania, czyli, innymi słowy –
zdrowe, nieuszkodzone jelito cienkie.
Mechanizm
trawienia jest tylko pozornie skomplikowany. Warto poznać jego ważniejsze
etapy, aby zrozumieć istotę zaburzeń wchłaniania.
Jednymi z
najważniejszych enzymów są te wytwarzane w trzustce. W ciągu doby powstaje w
niej ok. 1500 ml soku trzustkowego,
składającego się głównie z wody, elektrolitów oraz białek enzymatycznych
niezbędnych do trawienia w jelicie cienkim. Aby nie doszło do trawienia jeszcze
wewnątrz trzustki, enzymy w trzustce mają postać nieaktywną. Ich przemiany w formy aktywne odgrywają
kluczową rolę w trawieniu, co następuje poza trzustką dopiero w dwunastnicy.
Wydzielanie
enzymów z trzustki zaczyna się już, gdy czujemy zapach, żujemy i połykamy
pokarm. Następuje wówczas stymulacja nerwu błędnego, a za jego pośrednictwem wydzielanie
hormonów jelitowych – gastryny i neuropeptydów. Te z kolei powodują pobudzenie wydzielania soku trzustkowego. Gdy pokarm dostaje
się do żołądka i rozciąga jego ścianki, także zostaje pobudzony nerw błędny.
Dodatkowo pod wpływem soku żołądkowego ze spożytych białek uwalniane są peptydy
i aminokwasy, co z kolei stymuluje wydzielanie cholecystokininy - hormonu dwunastnicy.
Pod wpływem uwolnionych w żołądku peptydów i aminokwasów oraz kwaśnej treści
żołądkowej z błony śluzowej dwunastnicy uwalniane są sekretyna i cholecystokinina.
Pobudza to trzustkę do wydzielania dużej ilości soku trzustkowego bogatego w enzymy:
·
trawiące białko – trypsynogen
i chymotrypsynogen – rozszczepiające
duże łańcuchy białka na mniejsze fragmenty , tzw. (endopeptydazy), karboksypeptydazy A i B – rozdzielające peptydy na pojedyncze
aminokwasy, tzw. (egzopeptydazy), elastaza
– rozkładająca włókna tkanki łącznej oraz nukleaza
- rozkładająca kwasy nukleinowe;
·
lipolityczne – trawiące tłuszcze: lipaza trzustkowa – odszczepiająca kwasy tłuszczowe w
triglicerydach, fosfolipazy A i B od lecytyny oraz esterazy – rozszczepiające estry cholesterolu;
·
amylolityczne (glikolityczne) – to α-amylaza trzustkowa przemienająca skrobię do łatwiej
przyswajalnych związków prostszych - maltozy,
maltotriozy i α-dekstryn.
Enzymy
te działają głównie w jelicie i są konieczne do trawienia i wchłaniania
poszczególnych składników.
Węglowodany
ulegają wstępnemu rozkładowi w jamie ustnej. Ich dalsze trawienie przebiega w
jelicie pod wpływem α-amylazy
trzustkowej. Węglowodany są wówczas przekształcane w mniejsze cząsteczki - dekstryny
i dwucukry.
Trawienie
białek
Trawienie
białek jest bardziej skomplikowane. Odbywa się bowiem przy udziale enzymów wydzielanych przez żołądek,
trzustkę i częściowo jelito cienkie.
W
żołądku następuje rozpad części białek na mniejsze fragmenty , tzw.(oligopeptydy).
Po przejściu do dwunastnicy oligopeptydy i białka podlegają działaniu powyższych
enzymów wytwarzanych w trzustce (trypsyny, chymotrypsyny, elastazy oraz
karboksypeptydaz). W wyniku tego powstaje mieszanina wolnych aminokwasów i
krótkich kilkuaminokwasowych peptydów.
Trawienie
tłuszczów
Z kolei
trawienie tłuszczów w jelicie cienkim jest poprzedzone procesem jego emulgacji,
w którym zasadniczą rolę odgrywa żółć. Emulgacja jest
procesem łączenia dwóch niemieszalnych substancji, z których przynajmniej jedna
jest cieczą, prowadzący do powstania trwałej emulsji. W organizmie
człowieka zachodzi ona w dwunastnicy pod wpływem żółci i polega
na rozbiciu dużych cząsteczek tłuszczów na mniejsze, bardziej przyswajalne
w dalszej części układu pokarmowego.Tłuszcz przybiera postać małych
zawieszonych w wodzie cząsteczek o wielokrotnie większej powierzchni. Sole
kwasów żółciowych tworzą z tłuszczem rozpuszczalne w wodzie cząsteczki, tzw. micele,
co umożliwia działanie enzymu - lipazy
trzustkowej. Rozkłada ona triglicerydy do monoglicerydów i wolnych kwasów
tłuszczowych. Znajdująca się w soku trzustkowym esteraza rozkłada estry cholesterolu i estry witamin
rozpuszczalnych w tłuszczach (A,D,E,K), a fosfolipaza
uwalnia kwasy tłuszczowe z fosfolipidów.Wydajność
powyższych procesów jest bardzo duża. Do prawidłowego przebiegu trawienia
wystarczy około 10% sprawnej czynnościowo trzustki. Dlatego też objawy zaburzeń trawienia i wchłaniania białek oraz
tłuszczów występują dopiero przy ciężkim uszkodzeniu trzustki i dużym
niedoborze enzymów przez nią wytwarzanych.
Taki
stan chorobowy nazwano zespołem złego
wchłaniania.
Zespół
złego wchłaniania
Reasumując – zespół złego wchłaniania - oznacza
zaburzenia przyswajania składników odżywczych w jelicie cienkim, spowodowane
nieprawidłowym trawieniem lub wchłanianiem pokarmów. Efektem tych zaburzeń jest
z reguły niska masa ciała oraz niedobory różnych związków, witamin i minerałów.
Jednym z jego symptomów jest pogorszenie wchłaniania tłuszczów, które objawiają
się biegunką tłuszczową. Kał zawiera
wówczas bardzo dużo lipidów – u zdrowego człowieka ta ilość nie przekracza 6 –
7 g na dobę. U chorego jest wielokrotnie większa. Stolec ma jasne zabarwienie,
staje się półpłynny, obfity i cuchnący. Pacjenci uskarżają się też na wzdęcia i bóle brzucha, chudną mimo
właściwej kaloryczności posiłków i dobrego apetytu.
Z czasem
dochodzi do ubytku masy ciała,
pojawia się anemia, osłabienie i przygnębienie. Częste są bóle
i kurcze mięśniowe, różnorodne zmiany skórne, tendencja do wypadania włosów.
Zespół złego
wchłaniania może zatem wystąpić jako objaw choroby każdego z wymienionych
narządów, jak również u osób po częściowym
usunięciu jelita oraz w przypadku zasiedlenia
jelita przez nieprawidłową florę bakteryjną.
Najczęstsze
przyczyny zespołu złego wchłaniania to:
- przewlekłe
zapalenie trzustki,
- przewlekłe
zapalenie wątroby
- celiakia
(schorzenie polegające na występowaniu zaburzeń trawienia i wchłaniania
jelitowego związanych z nietolerancją glutenu zawartego w zbożach),
- choroba
Leśniowskiego-Crohna (zapalna choroba jelita),
- zespół
krótkiego jelita (u osób po częściowym usunięciu jelita),
- infekcje
pasożytnicze.
Powikłania:
- osłabienie, wyniszczenie
-
niedokrwistość
- niepłodność,
niemożność donoszenia ciąży
Krótko o
diagnostyce
Zazwyczaj
diagnostykę rozpoczyna się od badania kału, w tym na obecność pasożytów
jelitowych. Badania krwi wykażą ewentualne niedobory białka, soli mineralnych i
witamin oraz ich następstwa, np. niedokrwistość. Może być potrzebne wykonanie
badania radiologicznego górnego odcinka przewodu pokarmowego z kontrastem (tak
zwany pasaż przewodu pokarmowego) lub gastroskopii z pobraniem wycinków z
dwunastnicy do badania mikroskopowego. Przy podejrzeniu zapalenia trzustki
wykonuje się USG jamy brzusznej.
Szybkiego
kontaktu z lekarzem wymaga:
- Obecność
luźnych, czarnych (smolistych) stolców
- Silne bóle brzucha
- Gorączka powyżej 38°C
- Pojawienie się obrzęków wokół kostek
Zapobieganie
Najczęstszą
przyczyną przewlekłego zapalenia trzustki jest nadużywanie alkoholu, powinno się go zatem spożywać
w umiarkowanych ilościach.
Niekiedy zespół złego wchłaniania jest wynikiem nadużywania środków przeczyszczających; używając takich leków nie wolno dopuszczać do przedłużającej się biegunki.
Niekiedy zespół złego wchłaniania jest wynikiem nadużywania środków przeczyszczających; używając takich leków nie wolno dopuszczać do przedłużającej się biegunki.
Zalecenia ogólne
Przy łagodnych
objawach choroby leczenie prowadzi się w domu, a pobyt w szpitalu jest
konieczny, jeśli doszło do znacznego odwodnienia lub wyniszczenia organizmu.
Jeśli jest to możliwe, likwiduje się przyczynę złego wchłaniania oraz uzupełnia
brakujące składniki pokarmowe. Czasami zachodzi potrzeba dożylnego podawania
żelaza, białka i witamin. Odpowiednia dieta ma duże znaczenie, a jej rodzaj
(np. beztłuszczowa, bezglutenowa itd.) zależy od przyczyny dolegliwości i
powinien być określony przez lekarza lub współpracującego z nim dietetyka. Nie
ma żadnych ograniczeń dotyczących aktywności fizycznej.
Leczenie zespołu złego wchłaniania
Leczenie zespołu złego wchłaniania
W
leczeniu zespołu złego wchłaniania na tle uszkodzenia trzustki stosuje się
preparaty enzymów trzustkowych. Łagodzą one objawy, a także poprawiają
wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach A,D,E,K oraz z grupy B. Takie
preparaty zaleca się również przy:
-
zespole złego wchłaniania występującego w chorobach trzustki prowadzących do
zaburzeń wydzielania enzymów trzustkowych;
-
bólach brzucha będących objawami przewlekłego zapalenia trzustki.
Długotrwałe
przyjmowanie preparatów enzymatycznych zmniejsza wydzielanie soku trzustkowego
i ciśnienie w przewodach trzustkowych, co jest jedną z głównych przyczyn
rozwoju zapalenia i pojawienia się bólu. Dlatego u części chorych preparaty
enzymatyczne łagodzą dolegliwości bólowe w ostrym zapaleniu trzustki;
-
niedoborach enzymów trawiennych u seniorów. Wraz z wiekiem zmniejsza się bowiem
ilość własnych enzymów wydzielanych przez trzustkę.
Reasumując w
leczeniu farmakologicznym zespołu złego wchłaniania stosuje się:
- Antybiotyki
lub leki przeciwpasożytnicze w przypadku zakażeń,
- Żelazo, witaminy z grupy B, witaminy A, E i K
lub inne składniki odżywcze, w zależności od stwierdzonych niedoborów
- Preparaty
zawierające enzymy trzustkowe w przewlekłym zapaleniu trzustki
- Leki
przeciwzapalne w chorobie Leśniowskiego-Crohna
Suplementacja – preparaty
enzymów trzustkowych bez recepty
Preparaty
enzymów trzustkowych w formie tabletek lub żelowych granulek dobierane są dla
każdego chorego indywidualnie. Najlepiej spożywać je w trakcie posiłku
popijając wodą. Skuteczność leczenia za pomocą preparatów enzymatycznych ocenia
się na podstawie zmniejszenia lub ustąpienia wzdęć oraz normalizacji wypróżnień
i konsystencji stolca. Jego masa powinna być mniejsza niż 350 g/dobę, a
zawartość tłuszczu poniżej 15 g/dobę. Efektem działania preparatów tego typu
powinien być także przyrost masy ciała oraz zmniejszenie częstotliwości i nasilenia
bólów brzucha. Na działanie preparatów enzymatycznych mogą wpływać także inne
leki, zwłaszcza te zmniejszające wydzielanie kwasu solnego w żołądku z grupy
antagonistów receptora H1 (ranitydyna) oraz hamujące wydzielanie kwasu solnego
w żołądku z grupy inhibitorów pompy protonowej (np., omeprazol, pantoprazol,
lanzoprazol). Osłabiają one skuteczność enzymów. Warto też pamiętać, że
preparaty enzymów trzustkowych mogą zaburzać wchłanianie suplementów żelaza i
kwasu foliowego z przewodu pokarmowego.
Przeciwwskazaniem
do stosowania enzymów trzustkowych jest nadwrażliwość na nie lub uczulenie na
białko wieprzowe oraz ostre zapalenie trzustki. W ciąży preparaty te stosuje
się tylko wtedy, gdy jest to absolutnie konieczne, a korzyści zdrowotne dla
matki przewyższają potencjalne ryzyko dla płodu.
Preparaty:
Hepa – Merz, Kreon 10000, Kreon 25000, Kreon 40000, Lipancrea 8000, Lipancrea
16000, Neo – pancreatinum, Neo – pancreatinum forte, Ozone Digenzym Digestive
Forte, Pangrol, Panzytrat.
GASTROPAT PROTECTOR
Lek poprawiający pracę
trzustki, wątroby, żołądka i dwunastnicy opracowany przez mgr farmacji Tomasza
Mrozowskiego – autora tekstu
Lek nie jest dostępny w
aptekach
INFORMACJE NA TEMAT
DZIAŁANIA I MOŻLIWOŚCI ZAKUPU LEKU GASTROPAT PROTECTOR
---------------------------------------------------------------------------------
MGR FARMACJI TOMASZ
MROZOWSKI – telefon 692 784 978
---------------------------------------------------------------------------------
Preparat GASTROPAT PROTECTOR to niezwykle
skuteczny i sprawdzony lek recepturowy w kapsułkach poprawiający
metabolizm i pracę narządów
odpowiedzialnych za trawienie.
Działanie:
- zwiększa wydzielanie żółci i soku
trzustkowego;
- wspomaga trawienie i wchłanianie
ciężkostrawnych pokarmów;
- łagodzi wzdęcia i uczucie
pełności;
- chroni wątrobę przed działaniem
toksyn, leków i alkoholu
- zapobiega tworzeniu się kamieni
żółciowych
- wykazuje również działanie
przeciwnowotworowe, podwyższające odporność organizmu, przeciwdziała
nowotworom żołądka, wątroby, trzustki i dwunastnicy (dzięki zawartości
ekstraktu z grzyba Reishi)
Skład:
Bromelina, enzym hydrolizujący (rozkładający)
białka, występujący w owocach ananasa (Ananas comosus). Ułatwiając trawienie
przyczynia się do zwiększenia przyswajania białek, a tym samym do lepszego ich
wykorzystania przez nasz organizm. Cząsteczki składowe białek - aminokwasy,
docierają wraz z krwią do tkanek, gdzie uczestniczą budowie białek w
strukturach mięsni, a także są składnikiem hormonów i enzymów.
Papaina, enzym otrzymywany z owoców papai
(Carica papaya), umożliwiający wstępne trawienie białek (szczególnie
pochodzenia zwierzęcego). Podobnie jak bromelina poprawia wchłanianie białek i
dzięki temu nasz organizm może pełniej wykorzystywać substancje dostarczane
wraz z pożywieniem. Papaina może również rozkładać strukturę białkową ściany i
błony komórkowej bakterii i grzybów oraz pasożytów obecnych w przewodzie
pokarmowym.
Pankreatyna, wyciąg z trzustki zawierający
proteazę, amylazę i lipazę. Proteaza to enzym odpowiadający za trawienie
białek, czyli rozkład związków białkowych na substancje o prostszej budowie,
łatwo przyswajalne przez organizm człowieka. Enzym trawiący węglowodany to
amylaza, której działanie polega na rozkładzie skrobi i glikogenu do
wielocukrów (oligosacharydów), dwucukrów (maltozy) i cukrów prostych (glukozy)
oraz enzym trawiący tłuszcze - lipazę, która hydrolizuje tłuszcze na glicerol i
kwasy tłuszczowe.
Wyciąg z korzenia goryczki (Gentiana
lutea),
charakteryzujący się obecnością substancji goryczkowych. Najważniejsze z nich
to alkaloidy: gencjopikryna i gencjomaryna. Substancje goryczkowe wykazują
właściwości drażniące kubki smakowe na języku, a także pobudzają wydzielanie
soków żołądkowych, śliny, żółci, przez co ułatwiają procesy trawienia i
wchłaniania tłuszczów. Goryczka okazuje się pomocna przy braku apetytu,
zaburzeniach trawienia, działa też ogólnie wzmacniająco na organizm.
Karczoch zwyczajny (ziele) - wykazuje działanie żółciopędne,
przeciwmiażdżycowe, doskonała naturalna ochrona wątroby, a także stosowany bywa
przy dolegliwościach trawiennych.
Mniszek lekarski (korzeń) - działanie żółciotwórcze i
żółciopędne, moczopędne oraz wzmagające apetyt. Mniszek stosowany jest
w zaburzeniach odpływu żółci, w zaburzeniach trawienia jak również
w przypadku braku apetytu.
w zaburzeniach odpływu żółci, w zaburzeniach trawienia jak również
w przypadku braku apetytu.
Mięta (liść) - pobudza trawienie i łaknienie,
działa żółciopędne oraz rozkurczowo, a także uspokajająco i przeciwbakteryjne;
jest stosowany leczniczo przy dolegliwościach kurczowych w okolicach żołądka i
jelit,
a także pęcherzyka i dróg żółciowych.
a także pęcherzyka i dróg żółciowych.
Kminek (owoc) - stosowany jest w zaburzeniach
trawienia, przy kurczowych dolegliwościach przewodu pokarmowego, wzdęciach i
uczuciu pełności. Wspomaga naturalne wydzielanie soków trawiennych, przez co
reguluje procesy trawienne organizmu.
Jałowiec (owoc) - stosuje się go w stanach
zapalnych dróg moczowych i zaburzeniach trawienia. Wykazuje działanie
moczopędne, bakteriobójcze, żółciopędne oraz pobudzające trawienie.
Ekstrakt z grzyba
Reishi – grzyb Lakownica lśniąca /Ganoderma lucidum/ - nazwa ludowa Ling Zhi, Reishi, to niezwykły grzyb
znany również jako „Czarodziejska Roślina”. Od 4 tysięcy lat tylko ten jeden
gatunek został bardzo szeroko udokumentowany. Reishi jest podstawczakiem z
rodziny żagwiowatych. W przyrodzie występuje stosunkowo rzadko np. w Azji,
Ameryce Południowej i Północnej i w Europie gdzie, w naturze rośnie w górach na
obumarłych pniach, a także na drzewach, w miejscach gęstego zalesienia i dużej
wilgotności.
Współcześnie
najczęściej jest hodowany i wykorzystywany głównie w celach zdrowotnych.
Występuje
w różnych odmianach (czerwony, fioletowy, niebieski, żółty, czarny i biały), z
których najcenniejsza pod względem zdrowotnym jest odmiana czerwona. Jaskrawo
błyszczący, o kolorze burgundzkiej czerwieni – Reishi – posiada ponad 200
niezbędnych dla człowieka składników odżywczych i jest najlepszym zdrowotnym
pokarmem, jaki wytworzyła dotychczas natura. Jak żaden inny grzyb czy roślina
jest bogaty w: german, triterpeny,
genodermy, antyoksydanty, aminokwasy oraz inne substancje. Potwierdziły to
szerokie badania przeprowadzone przez wiele naukowych placówek na świecie. Pierwsze
chińskie opisy grzybka Ling Zhi, w Japonii zwanego Reishi, pojawiły się w III
wieku p.n.e. W tych czasach był on dostępny tylko dla władców i najbogatszych
rodów. Przez chińskich cesarzy został uznany za królową roślin leczniczych i
stał się ich jedyną własnością. Wierzyli, że dzięki niemu ich dynastie będą
nieśmiertelne.
W
najstarszym chińskim tekście medycznym „Sheng Nong” Reishi występuje jako
najbardziej niezwykła roślina lecznicza, uwielbiana jak żadne inne źródło
wartości odżywczych. Obecnie w Chinach uznawany jest za zdrowotny preparat „na
wszystkie dolegliwości”. Najbardziej aktywną farmakologicznie częścią grzyba są
zarodniki. Wykazują one około 75-krotnie wyższą aktywność niż owocniki i
grzybnia. Są one bogate m. in. w białka, aminokwasy, polipeptydy,
polisacharydy, terpeny, witaminy oraz organiczny german.
Stare
opracowania chińskie i ich obecne potwierdzenia stwierdziły dobroczynny wpływ
Reishi na zdrowie człowieka i udowodniły, że polisacharydy są podstawowym
czynnikiem wpływającym na utrzymanie równowagi w organizmie oraz przedłużenie
jego życia. Grzyb ten zawiera ponad 100 antyoksydantów odnawiających komórki
ludzkiego ciała. Najczęściej wymienianymi składnikami Reishi są witaminy i
składniki mineralne m. in. żelazo, magnez, wapń, cynk, miedź, mangan i
wymieniany już german. Jednak szczególnie ważna jest obecność polisacharydów i triterpenów.
1.
Polisacharydy odgrywają najistotniejszą
rolę pod względem farmakologicznym. Wyizolowano ponad 200 rodzajów
polisacharydów, z których najważniejsze są b-D-glukany, związane z aminokwasami
i wykazujące silne działanie przeciwnowotworowe i przeciwradiacyjne. Zwiększają
one poziom interferonu, który podnosi odporność organizmu, niszczą wolne
rodniki, wspomagają wytwarzanie komórek typu B produkujących przeciwciała,
przyczyniają się również do zwiększenia ilości makrofagów, które wspomagają
działanie leukocytów, wpływają na usprawnienie syntezy DNA, RNA i białek w
wątrobie, szpiku kostnym oraz we krwi.
2.
Triterpeny typu lanostanu, inaczej
zwane kwasami ganoderenowymi (m. in. kwas ganosporowy A). Obniżają one poziom
cholesterolu, a poprzez produkcję angiotensyny zmniejszają skurcz naczyń
krwionośnych, działają przeciwbólowo, detoksykacyjnie, chronią wątrobę i
zabijają komórki NT.
3.
Adenozyna – może zmniejszać lepkość
krwi, przyśpieszać jej obieg i usprawniać zaopatrzenie serca, mózgu oraz
powstrzymywać akumulację płytek krwi.
4.
Inne składniki – rybozydeanina
(przeciwdziała niedotlenieniu organów i tkanek), adenina (redukuje
cholesterol), alkalia Reishi
(łagodzi stany zapalne, zwiększa przepływ krwi w tętnicach wieńcowych), lakton A (obniża poziom cholesterolu) i
błonnik Reishi (redukuje cholesterol
LDL, zapobiega zakrzepicy mózgowej, niedotlenieniu oraz miażdżycy tętnic).
Ten
niezwykły grzyb dzięki tak bogatemu składowi pomaga regulować pracę całego
organizmu, zapewniając poprawne funkcjonowanie podstawowych organów
wewnętrznych: serca, wątroby, płuc, trzustki i nerek.
Bezpośrednie
działanie ekstraktów Reishi to:
·
wspomaganie
układu odpornościowego i wzmacnianie sił witalnych oraz energii organizmu
człowieka;
·
polepszenie
procesu zmiatania wolnych rodników i usprawnienie efektu antyoksydacyjnego;
·
redukcja
zmęczenia i poprawa wydajności organizmu;
·
podnoszenie
komfortu życia osób cierpiących na alergię dróg oddechowych i astmę oskrzelową;
·
wzmacnianie
pracy komórek odpornościowych z jednoczesnym zapewnieniem lepszej profilaktyki
i powrotu do homeostazy;
·
ochrona
przed infekcjami wirusowo-bakteryjnymi;
·
niszczenie
i wydalanie szkodliwych komórek, w tym nowotworowych;
·
działanie
przeciwbólowe, detoksykacyjne i opóźniające proces starzenia;
·
obniżanie
wysokiego ciśnienia, poziomu cholesterolu, trójglicerydów i glukozy we krwi;
·
redukowanie
skutków ubocznych chemio- i radioterapii.
Reishi
jako składnik preparatu GASTROPAT
PROTEKTOR ma olbrzymie znaczenie czynnika osłaniającego przed
niekorzystnymi wpływami czynników zewnętrznych, infekcjami, niekorzystnym wpływem
stresów, a ponadto pomaga w powrocie do równowagi, pełni sił, chroniąc go przed
przedwczesnym starzeniem i skutkami niedomagań zdrowotnych.
Przeciwdziała
tez osłabieniu układu immunologicznego stanowiącego wstępne źródło wielu
najgroźniejszych chorób cywilizacyjnych.
Reishi
jest suplementem o niezwykle szerokim potencjale i szerokim zakresie
wspomagającym, profilaktycznym i utrzymującym w stanie dobrej kondycji
pomagającej w przezwyciężeniu chorób, powrotu do równowagi fizycznej i
psychicznej. Optymalizuje także rozwój ludzi młodych poprzez stabilizowanie
emocji, zwiększenie mądrości i zwiększenie pamięci. Przedłuża życie i jego
fizyczny i psychiczny komfort.
Poprzez
wzmocnienie układu immunologicznego zmniejsza zachorowalność, ułatwia powrót do
zdrowia, przedłuża życie i poprawia jego fizyczny i psychiczny komfort.
Wzmacnia i reguluje funkcje wszystkich organów i układów, a szczególnie układu
odpornościowego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz