Jak zabawa to często
też alkohol. Gdy pijemy z umiarem, to po hucznej nocy zostają miłe wspomnienia.
Gorzej, gdy przeholujemy z alkoholem. Czeka nas syndrom dnia następnego, czyli
popularny kac. Budzimy się wtedy z bólem głowy, uczuciem pragnienia,
wrażliwością na światło i hałas oraz z ogólnym osłabieniem.
Aldehyd octowy – główny winowajca
Alkohol etylowy po spożyciu szybko i całkowicie wchłania
się z przewodu pokarmowego, łatwo przenika przez błony komórkowe i dostaje się
do krwiobiegu. Zasadniczy proces wchłaniania alkoholu następuje w żołądku (20 -
25 %) i jelicie cienkim (75 - 80 %). W niezmienionej postaci wydalany jest z
organizmu w niewielkim stopniu: 2% z moczem, 2% z powietrzem wydychanym i około
1% przez parowanie. W ponad 90% jest metabolizowany w wątrobie poprzez
mechanizmy oksydacyjne głównie z udziałem dehydrogenazy alkoholowej i pewnych
enzymów mikrosomalnych (mikrosomalny system oksydacji etanolu). Alkohol nie
może być przechowywany i musi być zmetabolizowany. Organizm ludzki zawiera
przynajmniej dziewięć różnych form dehydrogenazy alkoholowej, które różnią się
nieznacznie swoimi właściwościami. Większość z nich pierwotnie znaleziono w
wątrobie. Forma sigma została znaleziona w żołądku. Enzym ten składa się z
dwóch podjednostek i co ważne, można łączyć jego poszczególne podjednostki z różnych
enzymów, tworząc aktywne dimery. Etanol nie jest jedynym substratem tych
enzymów. Dokonują one także istotnych modyfikacji w retinolu, sterydach i
kwasach tłuszczowych. Różnorodność typów dehydrogenazy alkoholowej gwarantuje
to, że zawsze dostępny jest enzym idealny do danego zadania, jakie ma wykonać.
Dehydrogenaza alkoholowa używa dwóch molekularnych „narzędzi” do
przeprowadzania reakcji na alkoholu. Pierwszym z nich jest atom cynku, który
jest wykorzystywany do przytrzymywania i odpowiedniego ustawienia grupy
alkoholowej w etanolu. Drugim jest duży kofaktor NAD (powstały z
przekształcenia witaminy niacyny) który przeprowadza reakcję. Głównym
metabolitem jest aldehyd octowy, który jest później utleniany do octanu.
Aldehyd octowy może być toksyczny dla wątroby i innych organów. Przekształcenie
alkoholu do aldehydu octowego i później do octanu lub acetylo-CoA wymaga
wytworzenia zredukowanego NADH, który jest transportowany do wnętrza
mitochondrium, zwiększając stosunek NADH/NAD i w ten sposób zwiększając
potencjał oksydo-redukcyjny wątroby. Metabolizm alkoholu przyczynia się do
redukcji potencjału międzykomórkowego co przeszkadza w metabolizmie cukrów,
lipidów oraz innych typów metabolizmu pośredniego. Utlenianie alkoholu jest
połączone z redukcją pirogronianu do mleczanu co powoduje powstawanie
nadmiernego stężenia kwasu moczowego we krwi, hipoglikemię oraz kwasicę.
Utlenianie alkoholu jest połączone również z redukcją kwasu szczawiowego do
jabłczanu. Co może tłumaczyć zmniejszoną aktywność cyklu kwasu cytrynowego,
zmniejszoną glukogenezę i zwiększoną syntezę kwasów tłuszczowych związaną z
metabolizmem alkoholu. Stężenie a-glicerofosforanu zwiększa się po spożyciu
alkoholu. Wyprodukowany glicerol przyczynia się do zwiększonej syntezy
triglicerydów i prowadzi do hiperlipidemii. Chociaż zużycie tlenu po spożyciu
alkoholu pozostaje na normalnym poziomie, to występuje przeniesienie zużycia
tlenu z procesów rozkładu kwasów tłuszczowych do procesu rozkładu alkoholu do
octanu. To przeniesienie może tłumaczyć zmniejszoną oksydację lipidów oraz
zwiększoną syntezę ketonów notowaną po spożyciu alkoholu. Metabolizm alkoholu
może wywoływać również lokalne podwyższenie metabolizmu w wątrobie, prowadząc
do uszkodzeń w strefie 3 (strefa wokół końcowych żyłek wątrobowych) spowodowanych
niedotlenieniem. Efektem sieciowym jest zmniejszony stan
oksydacyjno-redukcyjny, zahamowana synteza białek oraz zwiększona peroksydacja
lipidów.
Leczenie kaca
Preparaty
dostępne na polskim rynku zawierają składniki, które wpływają na zwiększenie
efektywności i przyspieszenie przemian metabolicznych alkoholu. Przyspieszając
utlenianie toksycznego aldehydu octowego do dwutlenku węgla i wody, powodują że
objawy związane z obecnością aldehydu octowego (bóle głowy, nudności i wymioty,
zaczerwienienie twarzy, senność) są wydatnie zmniejszone.
Kwas
bursztynowy i kwas fumarowy - substancje naturalnie występujące w każdej żywej komórce,
odpowiedzialne między innymi za procesy energetyczne, biorące udział w
komórkowym cyklu przemian energetycznych, zwanym cyklem Krebsa. Niezbędne są w
procesie pozyskiwania energii dla wszystkich przemian chemicznych zachodzących
w organizmie, a od ich stężenia zależy efektywność tych procesów. Przyspieszają
cykl oddychania komórkowego i enzymatycznej przemiany aldehydu octowego w
warunkach zaburzenia równowagi oksydacyjno - redukcyjnej.
Aminokwasy - L - cysteina, L - glicyna i glutaminian sodu biorą udział w syntezie struktur białkowych. Białka są składnikami enzymów niezbędnych do przeprowadzenia katalitycznych procesów przemian alkoholu w organizmie.
Aminokwasy - L - cysteina, L - glicyna i glutaminian sodu biorą udział w syntezie struktur białkowych. Białka są składnikami enzymów niezbędnych do przeprowadzenia katalitycznych procesów przemian alkoholu w organizmie.
Pochodną
cysteiny jest N-acetylocysteina (ACC, Tussicom, Fluimucil), która przyspiesza
przemianę acetaldehydu w organizmie i stąd może być używana jako
"lek" na powyższe objawy.
Tauryna (kwas 2-aminoetanosulfonowy) uważana za aminokwas,
chociaż nie posiada grupy karboksylowej jest produktem końcowym degradacji
cysteiny.
Bardzo
ważną funkcją biochemiczną tauryny jest sprzęganie kwasów żółciowych przed
wydaleniem ich z wątroby. Tworzą się sole kwasów żółciowych - kwas taurocholowy
i taurochenodeoksycholowy. Zwiększa to rozpuszczalność kwasów żółciowych, a co
za tym idzie poprawia ich zdolności emulgujące tłuszcze w świetle przewodu
pokarmowego. Przyśpiesza regenerację mięśni po wysiłku. Tauryna jest
składnikiem dostępnych na rynku napojów energetyzujących, takich jak Red
Bull, Tiger, 2KC drink
Żeń
- szeń -
stymuluje wydzielanie enzymów biorących udział w procesie przemian alkoholu,
wzmacnia siły witalne organizmu.
Witaminy z grupy B - biorą udział w procesach energetycznych przemian w organizmie.
Cynk - jest składnikiem enzymów biorących udział w utlenianiu alkoholu.
Kwas askorbinowy (witamina C) - naturalny antyoksydant i wymiatacz wolnych rodników. Wzmacnia działanie innych antyoksydantów. Nie jest wytwarzany przez organizm i musi być ciągle uzupełniany.
Glukoza - cukier prosty, dostarcza łatwo przyswajalnej energii chemicznej, niezbędnej do efektywnego przeprowadzenia procesów metabolicznych.
Witaminy z grupy B - biorą udział w procesach energetycznych przemian w organizmie.
Cynk - jest składnikiem enzymów biorących udział w utlenianiu alkoholu.
Kwas askorbinowy (witamina C) - naturalny antyoksydant i wymiatacz wolnych rodników. Wzmacnia działanie innych antyoksydantów. Nie jest wytwarzany przez organizm i musi być ciągle uzupełniany.
Glukoza - cukier prosty, dostarcza łatwo przyswajalnej energii chemicznej, niezbędnej do efektywnego przeprowadzenia procesów metabolicznych.
Preparaty:
Alibi
- tabl. powlekane 10 szt.
Alka-Seltzer
(324 mg) - tabl. musujące 10 szt.
Składnikiem
czynnym preparatu jest kwas acetylosalicylowy, który usuwa dolegliwości bólowe
o lekkim i średnim nasileniu np. ból głowy (również występujący w nadkwaśności
żołądka, towarzyszący kacowi), bóle mięśniowe (m.in. z uczuciem ogólnego
rozbicia). Preparat po rozpuszczeniu tworzy efektywny układ buforujący (zawiera
kwas cytrynowy i wodorowęglan sodu), zobojętniający treść żołądka, dzięki czemu
łagodzi dolegliwości związane z nadkwaśnością. Roztwór jest zdysocjowany, w
związku z tym unika się ryzyka bezpośredniego drażnienia błony śluzowej żołądka
przez cząsteczki kwasu acetylosalicylowego. Dodatek cytrynianu sodowego
alkalizującego mocz nasila wydalanie salicylanów.
2 KC tabletki 6 szt., 12 szt.
2 KC tabletki 6 szt., 12 szt.
2 KC Xtreme - tabl. powl. 6 szt.
2
KC drink 250 ml
2KC
dla niej
KC-24 Prevent
KC-24 Woman - tabl. 10 szt
Klin
- tabl. 10 szt.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz